Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

100 év szerencsétlenkedés

2008.05.17. 20:59 quitz


Idén 100 éves a nemzetközi jégkorongszövetség, az IIHF. Jubileuma alkalmából kibékült a kanadai szövetséggel, és nekik adta az idei világbajnokság rendezési jogát. Ennek megfelelően észak amerikai szabályok szerint, észak amerikai szabvány pályán játszották a mérkőzéseket. Nekem így jobban tetszik a játék, de akár koncesszióba is adhatnánk az NHL irányítótestületének a szövetséget. Lehet, hogy jobban járnánk mindannyian.





100 év elég hosszú idő. A FIFA például csak négy évvel idősebb, mégis több mint háromszor annyi tagja van, és eszébe sem jut egyetlen országnak sem, hogy más szabályok alapján játsza a focit, mint a nemzetközi szabvány. Olyat sem látunk foci világversenyen, hogy a nemzeti csapatok mezén, sőt a bírókén is, reklám szerepeljen. Olyan sem nagyon fordul elő, hogy a világ egyik legerősebb hokinemzetében a miniszterelnök úgy dönt, ő indít egy új ligát a nemzeti szövetség bajnoksága helyett, és a nemzetközi szövetség kussol. De ne mindig a focival jöjjünk, nézzünk a hokihoz hasonlóan kisebb közönséget vonzó sportágakat. Kézilabdában, kosárlabdában, röplabdában, vizilabdában van normális nemzetközi csapatkupa. Az IIHF száz év alatt képtelen volt megszervezni egy stabil lebonyolítású normális klub tornát, még európai szinten sem. A szövetség hivatalos klub tornájával még mindig vetekszik a davosi hokiklub által szervezett Spengler kupa.  A tétlenség miatt folyamatosan felmerülnek ötletek egy európai bajnokság felállítására, de aztán sorra elhalnak.


Aj Aj reklámhordozó

Egy sportág erejének, piacának gyengeségét és szervezettségének hiányát jelzi az, ha évente rendezik meg világbajnokságát. A FIBA négyévente rendezi meg a kosárlabda vb-t, kézilabda világbajnokság kétévente van. Hokivébé minden évben van. A 1932-től 1968-ig legalább az olimpia éveiben nem rendeztek külön bajnokságot. A gyakori rendezés eredménye, hogy a legnagyobb hokinemzetek ificsapatokat indítanak, a válogatottságnak nincs meg a rangja. A vb idején a világ legjobb játékosai még az NHL rájátszásában játszanak. Ovecskinnek így 22 évesen még buli az orosz válogatottban játszani, de  nem lesz már az 4-5 év múlva. Megvan a hangulata a versenynek, de valahogy nem az igazi. Nézők helyett fehér Skodák foglalják el a nézőtér sarkait. Nem lehet azt állítani, hogy vb idején a jégkorong körül forogna minden.  Elég komoly a kontraszt az NHL konferencia döntőkkel összevetve. Talán jövőre másképp fog kinézni, amikor a magyar válogatottért szurkolhatunk.


Dízel cheerleader

Úgy tűnik, hogy komoly menedzsment gondok vannak az IIHF-nél. A nemzeti bajnokságok egymásba nőnek, a szabálykönyvek eltérőek, az NHL draft szabályaival szemben nem tudják érvényesíteni az európai érdekeket. A sportág népszerűsítésében sem járnak élen. Elég megnézni a honlapjukat. Egy percnyi videó sem szerepel az oldalon, nehogy valaki innen tájékozódjon, vagy esetleg megkedvelje ezt a sportot. Annyit nem tesznek meg, hogy a gólösszefoglalókat ingyen kirakják. Egyedül a sporttörténeti sztorik érnek valamit az oldalról

A sport üzlet, az üzletet irányítani kell, ez az NHL-nek sokkal jobban megy. Nem véletlen, hogy míg a vezető focis játékot FIFA-nak hívják, ennek jégkorongos párját NHL-nek és nem IIHF-nek. Boldog szülinapot, lúzerek!

8 komment

Címkék: marketing reklám vb jégkorong világbajnokság hoki nhl szövetség iihf khl

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr28474511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.05.24. 20:21:27

Hmm... Azért gratula... Jól tudsz Te fikázni olyan dolgokat, ami inkább jó, mint rossz!
Miért fáj Neked, hogy minden évben van VB? Ez a szurkolóknak nagy dzsembori, a tévénézőknek jó szórakozás...
Azt azért kifelejtetted, hogy az is mekkora lúzerség, hogy annyi VB van... Biztos az is fáj, hogy minden évben lehet izgulni és örülni a mieinknek...

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.05.24. 20:46:09

Köszi az elismerést! Igyekszem célirányosan fikázni.

Valamelyik kereskedelmi tévében volt egy revű műsor, aminek az volt a szlogenje, hogy "Kéthetente Szilveszter." Nem igazán jött be, mert nem lehet kéthetente szilvesztert tartani. Tudod miért? Azért, mert az sok belőle.
Azért van négy évente olimpia és foci vb, mert így jobban várod, többet ér az arany, magasabb a győzelem presztízse. Az evezős sportokban lehet valaki 28x-os világbajnok, a fociban a kétszeres az nagy szám. Egy jól managelt sportágban a világbajnokságra kivétel nélkül elmennek a világ legjobbjai, többre tartják a vb gyözelmet, mint a bajnoki trófeát, a sportágat ugyanolyan szabályok szerint játszák mindenhol.

Ez a blog a jégkorong szeretetéből született, kedves Jácint! De ez nem jelenti azt, hogy szeretnem kell a nemzetközi vagy a magyar szövetséget, Ocskay papa nyilatkozatait, vagy a tévé előtt zokogó fotel-drukkereket.

zi 2008.05.25. 08:10:45

Talán azért van jégkorong VB minden évben, mert a forma évről évre változik. Maga a játék is sokkal gyorsabb mint a foci, szerintem a változások is sokkal gyorsabbak.
Ami engem illet, nem különösebben kedvelem az agyon sztárolt NHL-t. Zavar hogy mások a pálya méretei, kevésbé érvényesül benne a technikás játék.
A média viszont ezt nyomja. Pedig én szívesebben néznék Orosz hokit, egészen egyszerűen azért mert az szebb.

Morgó Muki 2008.05.25. 11:07:21

Nagyon sok mindenben igazad van quitz. Ám azt gondolom, alapvetően azokban a sportágakban erőtlen a nemzetközi szövetség, ahol a legerősebb bajnokság az USA-ban van. NFL, NBA, NHL. Az NFL-t nyerő csapatot konkrétan világbajnoknak hívják. A kosarasok még az olimpiát is letojják, bár volt, hogy ott voltak a sztárok, de nem ez a jellemző. A hokisokat meg vázoltad. Az sem egyedi, hogy kicsit más szabályok szerint játszanak sportokat a tengerentúlon. Szerintem a kosarasok nem azokat az elveket követik a kontinensen, mint USA-ban. Bár a foci szabályai ugyanazok, de a játéktér mérete csapatonként más, még a kontinensen is. A bringások meg büszkébbek egy Tour de France győzelemre, mint egy világbajnoki címre. Egyébként ez arra is jó példa, hogy egy cím értéke nem attól függ, hogy évente vagy négyévente tudom megnyerni. Abban igazad van, hogy kajakos vagy kenus lehet 28* világbajnok, de nincs egyéb bajnoki cím, vagy teljesen lényegtelen, mert a kevés sportoló miatt, csak a világ valamennyi versenyzője tesz ki annyi, mint más sportágban egy nemzetnyi. Mindamellett az IIHF dolga, hogy egy tisztességes európai klub kupa létrejöjjön. Hasonlóan a fociban a BL-hez, bár érdemes lenne tanulni az ottaniakból, mert botrányosnak tartom, hogy már nem egyszer lett olyan csapat BL győztes, aki nem volt bajnok, vagy akkor ne hívjuk bajnokok ligájának.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.05.25. 11:52:21

Zi, nem hiszem, hogy a gyors formaváltozás az oka az évenkénti vb-nek. És abban sem vagyok biztos, hogy így jobban járunk. Szerintem a mostnai orosz győzelem következménye, hogy Malkin és Ovecskin maximum még egyszer mennek el a válogatottba, de az is inkább az olimpia lesz. A kisebb pálya engem nem zavar, gyorsabb. A beérhető tilos felszabadítás külön izgalmas. Hol lehet rendesen követni az orosz bajnokságot különösebb orosz nyelvtudás nélkül?

Morgo, az erős amerikai jelenlét tényleg nem kedvez a nemzetközi szövetségesdinek. Éppen ezért lenne szükség egy erős ellenpontra. És ha a IIHF nem teremti meg, akkor majd megteremti Medvegyev. Ez pedig visszahozhatja a 70-es 80-as évek hidegháborús hangulatát, amire olyan nagy nosztalgiával emlékezik sok hokirajongó.
Az IIHF egyértelműen bénázik. Folyton változtatják a VB lebonyolítási rendjét, nincsenek kontinensbajnokságok, nincs stabil lebonyolítású klubtorna. Az NHL nem csak azért uralkodó, mert tele vannak pénzzel, hanem mert tudják hogyan kell rajongókat toborozni, azokat kiszolgálni. Elég megnézni csak az iihf.com és az nhl.com közötti különbséget.

zi 2008.05.25. 19:08:22

Az orosz bajnokságot csak a szövetség honlapján követheted. Van angol nyelvű is (a Jégkorong blogról tudom én is.)
De a döntőből láttam párat itt: video.sportbox.ru/VidySporta/Hokkej/Chempionat_Rossii
bár időnként vannak ezzel is problémák, s kifejezetten bosszantó, ha nagyon rákészülök. Persze itt is orosz a kommentár, de annyi baj legyen.
Nem baj, ha másképp látjuk a szűkebb pályát. Nekem nem kedves, de valószínűleg azért mert én itthon kezdtem el hokit nézni. (Ebben szocializálódtam.) :)

Morgó Muki: A BL kifejezetten idegesítő. Már másodszor fordul elő, hogy túl sok angol csapat van a legjobb négy között. Ami miatt bosszant, az az, hogy a gyengébb bajnokságból érkezettek esélyt sem kapnak, sem arra, hogy némiképp felszívják magukat mondjuk anyagilag, de arra sem, hogy esetleg elkapják - akárcsak az elődöntőben is - valamelyik szuper csapat frakkját.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.05.25. 20:22:25

Ville Peltonen, Sakku Koivu, Teemu Selene, Oli Jokinen,Fjodorov mind olyan sihederek, akiket az idén láttunk először a VB-n... Csak mert ezt az érvedet tegnap elfelejtettem alátámasztani...

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.05.25. 21:46:05

Jácint:
Oké, a finn öregfiúk, meg Fjodorov, ez igaz. De most nem sorolnám, hogy kik nem voltak ott.

zi:
köszi, megnézem. Talán a KHL-nek lesz angol honlapja, meccsösszefoglalói, stb.
Ami a BL-t illeti, ahhoz képest nagyon jól szabályozott piac az NHL, a draftolással, fizetési plafonnal. Az NHL-ben kisebb, szegényebb csapatok gyakrabban győznek. bodicsek.blog.hu/2008/04/25/mit_er_egy_csapat_1
süti beállítások módosítása