Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Húsvásár 2008

2008.06.14. 22:00 quitz

Kéremtisztelettel, D.Gromov megtisztelő meghívásának eleget téve vendégszereplek a tekintélyes jégkorongblogon. Átérezve a feladat komolyságát és a hely szellemét igyekszem szórakoztató és egyben informatív is lenni.
Továbbra is a Bodicsek blog az első számú otthonom. A jégkorong blogra csak néha írok, és az itt is megjelenik. Olvassátok mindkettőt!

***

Az NHL-ben a szezon végeztével a legnagyobb izgalmat az új játékosok draftolása jelenti. A draft  szabályai elég bonyolultak. A lényege, hogy a friss vér úgy kerüljön be a harminc NHL induló csapatba, hogy az megakadályozza a mezőny hosszútávú szétszakadását. Az európai fociban azé a csapaté az ifjú tehetség, akinek sok lóvéja vagy jó orvosai vannak. Az NHL-ben a gyenge csapatok választanak elsőként a draft listára feliratkozott játékosokból.  Hogy ki választ hamarabb, azt az előző szezonban elért helyezés és az NHL lottó vak szerencséje alakítja ki a végső sorrendet. Hét választási kör van egy évben. A csapatok kereskedhetnek egymás között a választási pozícióikkal. Még év közben is gyakori fizetőeszköz a következő évi draft pozíció.


Kölykök 2007-ből (fotó: espn)

Az észak-amerikai játékosok közül a 18 és 20 év közöttieket lehet draftolni. Az annál idősebbek szabadon szerződhetnek. Ezzel szemben az európai játékosok 20 év fölött is csak a drafton kerülhetnek be az NHL-be. Tehát, ha azt olvassuk áprilisban, hogy Ladányiék az NHL-ben, akkor ott valamire gyanakodni kell, hiszen előbb júniusban kell draftolni valakit ahhoz, hogy bekerülhessen.

1963-ban vezették be a draftolást az NHL-be. Azóta a legtöbb újonc a kanadai OHL-ből
érkezett, és a kanadai bajnokságokból jött az összes draftolt játékos fele. A többi az alsóbb rendű amerikai ligákból és európából. A legsikeresebb európai klub a CSzKA Moszkva, amelyikből eddig 60 játékos érkezett, pont annyi, mint a Memorila kupát dobáló Spokane Chiefs-ből.

Sok múlik a jó draftoláson, ez indíthat el egy csapatot felfelé. Ugyanakkor nem szabad túlértékelni. 1990 és 1999 közötti tíz évben összesen 2600 játékost draftoltak a csapatok, amiből kevesebb mint 500 olyan van akit legalább 200 NHL mérkőzésre beöltöztettek. Az eddigi legsikeresebb magyar játékosnak, Szuper Leventének négy ilyen meccse volt a Calgary Flames-szel, Vas Jánosnak meg idáig még egy sem. Durván a játékosok ötöde ragad meg, a maradék farmcsapatokban, alsóbb szintű észak-amerikai, vagy erős európai bajnokságokban játszik.

Nem mindegy az sem, hogy hányadik körben és hányadik helyen draftoltak valakit. A közelmúlt statisztikái alapján körönként feleződik az esélye a hosszútávú NHL karriernek. Az NHL-ben tartósan bentmaradt játékosok közel harmada elsőkörös volt. Az igazi császár az 1/1-es draft. Ők rendszerint később sem okoznak csalódást.  Tavaly Patrik Kane-t vitte el a Blackhawks, 2005-ben Sidney Crosby, 2004-ben Ovecskin volt a nyerő, előtte Marc-André Fleury, Rick Nash és Ilja Kovalcsuk. A legrégebben draftolt aktív játékos  Mike Modano, aki azóta az NHL legeredményesebb Egyesült Államokban született játékosa lett.

A sportmanagerek és játékosfigyelők mai korszakában kevés a nagy meglepetés a választásoknál. Nagyjából lehet tudni, hogy ki fog elkelni az első egy-két körben. Jórészt csupa riadt pattanátos gyerek, akik korábbi csapatukban nagy királyok voltak. Némelyikükből igazi legenda lesz, másokból stabil zongoracipelő vagy az sem. Ha jól figyelünk, és szerencsénk van, akkor elcsíphetjük a legendákat a születésüknél.

(A cikk némileg átszerkesztett és kijavított változata a jégkorong.blogon olvasható.)

Szólj hozzá!

Címkék: draft jégkorong szabályok nash hoki nhl crosby ovecskin vas jános szuper levente kovalcsuk fleury

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr30515727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása