Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Önkifejezés - a lobonc

2009.02.14. 00:46 quitz

A jégkorongsport elég kevés önkifejezési lehetőséget nyújt a külsőségek terén, amióta kötelező lett a sisak viselése. A játkékosokból alig látszik valami. Annyira egyediek a játékosok, mintha tíz birodalmi harcos kergetőzne a jégen. Az NHL-ben 1979-ben úgy határoztak, hogy aki ezután kezdi a karrierjét annak kötelező a sisak, a többieknek választható.  Az utolsó aktív sisaknélküli játékos, Craig MacTavish volt. 1997-ben vonult vissza. Ma az Edmonton Oilers vezető edzője.

Talán az uniformizáltságnak köszönhető a sisak alól kilógó különféle loboncok divatja. Sok vicc született a mulletről, amit itthon bundesliga háré vagy focista haj néven ismerünk, de kanadában hoki hajnak is becézik. Elöl rövid, hátul hosszú. Így anyu is örül, hogy nem lóg a szembe, és a lázadás is megvan. És ami a legfontosabb, kilátszik a sisak alól. Egyéniséget ad a sok egyentermetű, egyenruhás között. A lobonc oyan szép csóvát húz tulajdonosa után a jégen, mint egykor a világító korong. Egy másik magyarázat szerint a mullet a harcosok hajviselete. Olyan harcosok hordják, mint a Rettenthetetlen. A hokijátékosok pedig igazi harcosok. A jégkorongozók mellet más sportolók és sztárok is jártak ilyen praktikus hajviselettel. De ki mondaná mondjuk Andre Agassira, hogy harcos?

Pár éve a Bud sör reklámkampányában egy képzeletbeli városban, Hockey Fallsban mindenki ilyet visel. A Manchester Monarchs egyik mérkőzésén az első négyezer látogató mullet parókát kapott ajándékba. Ami egyszer menő volt, idővel ciki lesz, aztán újra menő és ismét ciki. A mullet ma ciki, de annyi kedves emléket idéz, hogy hamarosan talán ismét menő lesz. A hokisoknak a lobonc azonban nem csupán divathóbort, hanem a korlátozott önkifejezési eszköztár egyik fontos darabja. Itt van például a legfontosabb magyar lobonc, Ancsin Jánosé a nyolcvanas évek végéről. Maga az életigenlés, a féktelenség, a szabadság szeretete egy olyan korból, amikor az Országos Testnevelési és Sporthivatal bürokratái mérték az értéket.

forrás: utehoki.hu

Önkifejezési sorozatunk következő részében a kapusmaszkkal foglalkozunk.

2 komment

Címkék: divat jégkorong hoki önkifejezés ancsin

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr76942043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béca 2009.02.14. 12:32:10

Sziasztok, hokisták!
Na és ott van még a rájátszás beli szakáll. Amikor a második kört is túlélő csapatok cserepadját mutatják, olyan mintha 15-ös ikreket látna az ember. Sisak+plexi+szakáll. :)
u.i.: azért Ancsin Jani frizkoja még manapság is "lázadó" , nem sokat változott :)

Tatavs 2009.02.16. 21:22:23

Szerintem azért Jagr-é volt a legsúlyosabb. Meg Effenbergé, de ő nem hokis.
süti beállítások módosítása