Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Önkifejezés - a kapus maszk

2009.03.05. 09:00 quitz

A jégkorong játékosok önkifejezési lehetőségei korlátosak. Mezőnyjátékosok elsősorban nyakukra lógó loboncukkal, a kapusok pedig maszkjukkal, sisakjukkal tehetik magukat egyedivé felismerhetővé. Az első rész után, most a maszkban rejlő lehetőségek kiaknázását tekintjük át.

A kapusmaszk eredetének számtalan változata van. A legelterjedtebb verzió szerint Jacques Plante az 1959-60-as szezonban hordott először maszkot, hogy védje az arcát. Más források szerint a legelső egy Elizabeth Graham nevű hölgy volt, aki vívómaszkban állt a Queens University női csapatának kapujába. Állítólag az apja parancsolta rá, miután otthagyott egy csinos összeget fogpótlásért a lánya fogorvosánál. 

Időről időre feltűnt vállalkozóbb kedvű sérült kapusok fején valamiféle védőeszköz. A vívó maszk mellett az amerikai foci fejvédője és a baseball fogó sisakja volt a minta. Nem tudni pontosan ki kezdett el rendszeresen  védőmaszkot hordani. Vagy a 32-es vagy a 36-os olimpián. Vagy drótból volt, vagy bőrből. Vagy japán kapuson vagy angolon volt. Mindegy is. A hírnév egy különc franciának jut, Jacques Plante-nak, aki öt Stanley-t nyert a Montreal Canadiensszel 1953 és 1963 között. Ő volt az első, aki rendszeresen hordta a maszkot.

Úgy tartják, a kapusok bogaras alakok. Minél gyorsabb egy sportág, annál bogarasabbak. Plante egész jól alátámasztja ezt a vélekedést. Például maga készítette ruháit, kötni is tudott. Ő volt az, aki a kapu mögött megállította a belőtt korongot, és gyakran bátran kikorcsolyázott a kiugrott csatárra. A maszkját is maga kísérletezte ki, és akkor sem tágított, amikor Toe Blake megfenyegette, hogy ebben a bohóc cuccban nem engedi majd játszani. Aztán mégis játszott, és első maszkos szezonjában megnyerte a Heart és a Vezina Trohphy-t is. Négy maszkos szezonon át is ő volt a legeredményesebb kapus. Később elkezdte saját fejlesztésű maszkjának tömeggyártását, amit 12 és 22 dollár közötti áron kínált a hetvenes években.

 

Ezt követően egymás után szoktak rá a maszk viselésére a kapusok. Később a hetvenes években ezt felváltotta a rácsos sisak, amit elsőként Vladiszlav Tretyak hordott. A dekorálás úttörője a Blackhawks kapusa Gerry Cheevers volt, aki sebhelyekkel díszítette maszkját, ami így még ijesztőbb lett. Ezt egyéb ijesztő harci festések követték, majd a vadállatos riogatás is népszerű volt. Manapság a narratív, történetmesélős vagy totemoszlopos ikonográfiájú sisakok jellemzőek. Az önkifejezés igazi virtuózai egészen komoly párbeszédben állnak a hagyománnyal. Modern sisakjukon régi példaképeik mintázatát idézik.

 

A hoki maszk rémisztő vonása az 1980-as Péntek 13. című filmmel került be a mainstreambe. Pár dollárért bárki hozzájuthat saját Jason álarcához. Aki ennél eredetibb és minőségibb replikára vágyik, az körülnézhet a hockeymasks.com-on, ahol 4-500 kanadai dollárért csodákhoz lehet jutni. Van akinek nem kellett maszk sem a félelmetességhez. Andy Brown a Red Wings, majd a Penguins kapusa volt az utolsó, aki 1974-ben fejvédő nélkül játszott. Az iránta tanusított tiszteletet nagyban elmélyítette, hogy ugyanebben az évben 60 percet töltött a büntetőpadon, ami sokáig NHL rekordnak számított a kapusok között.

Míg egy mezőnyjátékosnak be kell érnie színes cipőfűzővel, füstös plexivel, gólörömmel és a lobonccal az egyéniségének kifejezéséhez, addig a kapus szerelése nagy felületen kínál díszítési lehetőséget. Ráadásul, míg a lobonc leginkább ciki a szubkultúrán kívüli megfigyelők számára, a kapusmaszk díszítése menő. Ijesztő és vagány. A sisak díszítése gyönyörű példája annak, hogy a népművészet nem ért véget a tulipános ládával és a karikás ostorral. A maszkok és sisakok festése érdekes történeteket mesél arról, hogyan próbáltunk ijesztgetni az elmúlt 50 évben.

Önkifejezési sorozatunk következő részében a gólöröm kerül górcső alá.

2 komment

Címkék: divat jégkorong kapus hoki önkifejezés maszk sisak sporttörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr99947742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M.Lac 2009.03.06. 13:13:42

Érdekes story és klassz képek, Köszönjük!
süti beállítások módosítása