Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Jótékonysági árverés

2010.06.11. 08:01 quitz

A Jégkorong blog kezdeményezésére jótékonysági árverés lesz az árvízkárosultak javára. Ebből a Bodicsek sem maradhat ki. Két bekeretezett jégkorong témájú magazin címlapot doubnk be a jó cél érdekében. Vegyétek meg! Van néhány érvem a jótékonyságon túl is.

Nekem a sportban, és azon belül is a jégkoronban a legszebb dolog a köré épülő kultúra. Ahogyan a sok eredmény, izgalom, adat, izzadság az élet egészét átjáró, közösségteremtő szövetté áll össze. Ez az ami a sportban örök. Lelkesedéssel tölt el, ha olyan valószínűtlen helyen találok jégkorongot, mint a washingtoni National Portrait Gallery, egy William Faulkner kötet vagy akár egy New Yorker borító. Nekünk a jégkorong mindig valami underground dolog volt. Az egyetlen újság amiben a hokival foglalkoztak hazánkban, legjobban fenkék vagy talp alatt szolgált hűvös meccseken. Ehhez képest csodálatos dolog, amikor művészi igénnyel dolgozzák fel a kedvenc sportomat.

A New Yorker a világ egyik legjobb magazinja. Aki követi ezt a blogot, az már értesült a rajongásomról. Egy korábbi bejegyzésben bemutattam a hokis borítókat, egy másikban meg az első 1927-es hangulatjelentést a Medison Square Gardenből. 1925-ben indul a hetilap, amelyik programajánlók, kritikák mellett alapos riportokat is közöl. A New Yorker igazi védjegyévé vált az igényes címlap grafika. Fennállásának 85 éve alatt a legkíválóbb kortárs illusztrátorokkal, grafikusokkal dolgoztak. Köztük nem egy emigráns ezeken a címlapokon keresztül vált híressé. Például az 1913-ban szüleivel kivándorolt Kárász Ilonka, akinek szintén van hokis témájú címlapja, de az eredetiben beszerezhetetlen.

A rajongásom odáig terjedt, hogy elkezdtem különböző antikvárius és árverési oldalakon vadászni az eredeti címlapokat. Jópárat már sikerült is összeszednem, és van két reprodukcióm is. Egy hétméteres előszobafalat sikerült végigraknom ezekkel a képekkel pár hete, és még nem tudok úgy végigmenni a folyosón, hogy ne nézzem meg egyik-másik képet.

Az árverésen két hatvanas évekből származó darabhoz lehet hozzájutni. Az 1965-ös képet Peter Arno kérszítette, aki a lap indulásától a hatvanas évek végén bekövetkezett haláláig folyamatosan dolgozott a lapnak. Képei évtizedeken át meghatározták a karikatúra műfaját. A kevés vonallal rajzolt kép jól visszaadja a buli feszült egyszerűségét.

Az 1967-es kép Abe Birnbaum munkája, aki szintén nagyon sokat dolgozott a New Yorkernek. Emellett gyermekkönyveket illusztrált. A karcos jég ábrázolása már egy korábbi címlap grafikáján is megjelent. A korcsolyázók idilli andalgásánál jóval küzdelmesebb képet rajzol ugyanazokkal a vonalakkal.

 

Mindkét kép az eredeti kiadású újság címlapjáról származik. Nem utánnyomás, nem is a borító alapjául szolgált eredeti kézimunka. Egy 50 plusszos borító jó állapotban, tisztességesen bekeretezve üveggel. Akinek további kérdése van, szívesen megválaszolom. Igény esetén még készítek bekeretezett állapotban fotót a képekről.

Ha szívesen segítenél másokon, vagy csak simán tetszenek a képek, akkor licitálj serényen! Légy részese a segélyakciónak és hoki kultúrájának!

UPDATE: Itt megy az árverés. Tessék licitálni!

11 komment

Címkék: árverés

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr942073071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qx92 2010.06.11. 08:54:43

szep gesztus es egy kicsit irigyellek ezekert a boritokert:) nem tudom nalunk mennyiert fognak elkelni de kint amerikaban biztos nagyon ertekesek.
Amugy jo blog ez a Bodicsek eleg gyakran benezek nagyon jopofa irasok videok miegymas van csak sajnos ritkan kerul ki uj iras az oldalra.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.06.11. 10:00:55

A húszas, harmincas évek borítói az értékesebbek. A hatvanas évek nem volt olyan régen, és elég sokat nyomtak ebből az újságból. Szóval teljesen emberi pénztárcának való lesz, majd meglátod.
A dicséretet kösz, sajnos csak ennyi időm van mostanában írni.

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2010.06.12. 01:33:18

Parádésak ezek a borítók. Ríszpekt a jótékonykodásért.

Bálna_ 2010.06.12. 09:53:01

Klassz. Ha lesz majd időd, publikálhatnál gyakrabban, mert jók az írások.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.06.12. 21:20:06

@stero: Kösz, most szereztem egy újat. Hamarosan meg is mutatom, neked tetszeni fog :)

@Bálna_: igyekszem, köszi

béca1885 2010.06.12. 21:24:50

quitz, az összes borítót felrakhatnád. Minden napra egy New Yorker. Nincs kedvem tippelni, hogy egy hét méteres falszakaszon mennyi fér el, de pár hétig volna mit nézegetni az oldalon.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.06.12. 23:25:43

Nem olyan sok. 12 darab egy sorban kb 32cm + 25cm rés utána. Még három hiányzik, összesen 15 volt eddig.

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2010.06.13. 09:54:54

@quitz: kíváncsian várom. gondolom semmi köze a rangershöz :)

peterszky 2010.06.20. 14:54:13

Ez kicsit off lesz.

Egy kis humor a bodicsekkel (nem az oldal) kapcsolatban:

www.ftcbaratikor.hu/humorgo/dluho/humorgo-2010-januar-8/

:)

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2010.06.22. 11:29:42

@quitz: Gratulálok, szép volt!!!
süti beállítások módosítása