Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

A magyar művészettörténet egyetlen ismert jégkorong témájú képe

2014.12.02. 16:33 quitz

Láttatok már festményt hokimeccsről? Én igen. Washingtonban a National Portrait Gallery-ben. Van egy külön részleg a kortárs popkultúra ikonjairól festett képeknek, ezen beül pedig egy rész a sportolóknak. Itt van egy szép kép Brett Hullról, és egy másik, amin Larry Birddel osztozik Wayne Gretzky. Amúgy nem sok híres festmény van, inkább műkedvelő giccseket találunk híres pillanatokról.

És láttatok már magyar festményt hokimeccsről? Én igen. Magyar festőtől végképp nem reméltem jégkorongos képet. Főleg nem ilyen jót. Tolvaly Ernő Csodálatos rendszer című retrospektív kiállításán futottam bele ebbe a képbe. Megbabonázott a látvány, valószínűtlen a téma egy hetvenes években készült magyar képen. De főleg az lepett meg hogy milyen jó kép is ez. Klassz a kép dinamikája. A mozdulatok kimerevítettsége elcsípett pillanatfelvétel érzését kelti a dinamikusan elmosódott plexi háttere előtt. A kép alatt ennyi állt: Cím nélkül,1974-75, magángyűjtemény. Sutyiban előkaptam a telefonomat és lefotóztam. Természetesen egyből megjelent a smasszer teremőr néni, hogy itt nem szabad fényképezni. Na persze, majd visszaengedem a magángyűjteménybe anélkül, hogy megmutatnám a világnak! Beszéltem a Tolvaly Ernő lányával, aki a festő hagyatékát gondozza. A kép egy pályázatra készült 1974-ben egy fotó alapján. A mozgás bemutatása volt a pályázat témája. A képnek volt egy focis társa, ami sajnos megsemmisült. 

A  kiállítás múlt vasárnap bezárt, de kissé átalakítva újra nyit december 12-én a pécsi Zsolnay Negyedben. Aki arra jár feltétlenül nézze meg március 10-éig. Az egész kiállítás gyönyörű.

3 komment

Címkék: festészet tolvaly ernő

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr236952037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2014.12.04. 14:01:56

kiraly vagy!
meg a festmeny is.

ilyenekbol neml ehet valami reprot szerezni???

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2014.12.04. 14:28:11

szia, én is fontosnak éreztem ezt a véletlen találkozást, azért írtam meg majdnem egy év csönd után. Majd utánakérdezek, hogy lehet-e ebből reprót csináltatni. Mit szeretnél, képet, bögrét, pólót? :)

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2014.12.04. 16:41:00

@quitz: kepet. falra, egyertelmu. de a polo is jo otlet actually ;)
süti beállítások módosítása