Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Mit ér egy csapat?

2008.04.25. 12:00 quitz

A Forbes magazin tavaly év végén összeállítást készített az NHL csapatainak értékéről.  A liga  csapatainak értéke meghaladja a 6 milliárd dollárt.  Ebből 413 millió dollárral a legértékesebb az a  Toronto Maple Leafs, amelyik harmadik éve nem képes bejutni a  rájátszásba.

A 2004-2005-ös elmaradt szezont komolyan megsínylette az NHL népszerűsége, csökkent a jegyeladás, csökkentek a nézőszámok. Mégis, két szezon alatt 23%-kal nőtt a liga összértéke. A növekedés elsősorban annak tulajdonítható, hogy a játékosokok fizetése a teljes bevétel 66%-a helyett ma már csak 54%.

Az elemzés készítői számításba vették a franchise közös bevételeiből az egyes csapatokra jutó részt, az NHL indulási jog értékét (potenciális piac), a stadion értékét, valamint a csapat marketing értékét (merchandising, reklámok, szponzoráció). A gazdaságilag sikeresebb csapatok legalább részben tulajdonosai stadionjuknak, és tulajdonosaik érdekeltek a helyi NBA csapatokban is. Az adatokból úgy néz ki, hogy a gazdag csapatok mostanában ritkábban nyernek Stanley kupát. A szegényebb, kisebb csapatok gazdasági sikere sokkal inkább függ attól, hogy bejutnak-e a rájátszásba. A legutóbbi három kiírás győztese közül(Annaheim, Carolina, Tampa Bay) egyik sem haladja meg a 200 milliós átlagos értéket. A Torontó idén elsőként biztosította maga számára a biztos pozíciót a rájátszásból kimaradók között.

A legérdekesebb mutató az egy játékosbérre költött dollár hatékonysági mutatója. Az összes csapat egy győzelemre jutó bérköltségének átlagához viszonyítva a Pittsburgh Penguins (138) és a Detroit Red Wings (125) kevésbé költséghatékony. Míg a Toronto (80) és a Rangers (85) hatékonynak számít, bár utóbbi statisztikáját szerintem rontani fogja Drury és Gomez fizetése.


Összességében nem lehet rossz üzlet akár egy kis költségvetésű NHL csapat tulajdonosának lenni. Ha jó menedzselik az NHL-t, akkor hamarosan az európai foci nyomába érhet a jövedelmezőség tekintetében. Összehasonlításképpen, a legértékesebb 25 európai klub 8,5 milliárdot ért 2007-ben a Forbes inkább hasraütésszerű értékelésében. Ebből 1,5 milliárdra saccolják egyedül a Manchester United értékét.

2 komment

Címkék: üzlet jégkorong hoki nhl forbes new york islanders toronto maple leafs

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr43402775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guriga uram jr. · http://realujpest.blog.hu 2008.05.26. 21:16:43

Nagyon tetszik a cikk! Ha lehet, össze tudnál majdan dobni hasonló, gazdasági témájú szösszeneteket?

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.05.28. 12:20:00

guriga uram, engem is érdekel a téma. főleg, hogy hogyan lehet egy ilyen jól egyensúlyban tartott korlátozott piacot fenntartani. (még a lockout-tal együtt is). Úgyhogy számíthatsz még hasonlóra.