Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

NHL 10 vs. NHL 2k10

2009.09.14. 08:30 quitz

Nyár közepén szoktak indulni a hírek arról, hogy milyen újdonságokkal szolgál a sport videójátékok éves kiadásai. Még több, még jobb, még élethűbb, még dinamikusabb dolgokat kínálnak. Ritka a komoly változás, a csicsa mindig elviszi a fejlesztők idejét. Nagy nyomás évről évre új változatokat kiadni, és újdonságokat ígérni. Engem inkább idegesít ez a hajsza, mint izgalommal tölt el. Kifejezetten örülök annak, hogy PSP-re még mindig az NHL 07 kapható. Azért persze egyből lehúztam az NHL 10 demóját. A tavalyinál megalapozottabb áttekintés a hajtás után.

 

 

NHL 2k10

Perec lövés - amikor a játékosok estükben is képesek gólt szerezni. Ritkán dobja a gép, és csak a legjobb képességű játékosok lesznek benne eredményesek.

Tényleg idegesítő volt, hogy minden meglökött, eldőlő, gáncsolt játékos estében, mint egy felfordított bogár, mozdulatlan lett. Itt végre mindenki a kapura tart estében is. A mozdulatot Alex Ovecskin 2006-ban a Phoenix Coyotes ellen lőtt háton csúszós gólja ihlette. Bele is került az első demóba.

Még több animáció, apró részlet, ami nem is a központban történik, hogy élethűbbé tegye a játékot. Természetesebb hátra korcsolyázást és botkezelést ígérnek. A felszerelés sem egy kaptafára készül már. Például Ovecskin megkapta végre megérdemelt arany korifűzőjét.

 

A sorozat producere Ben Bishop 2007 óta. Ő nem az a Ben Bishop, akit 2005-ben, 85. helyen draftolt a St. Louis Blues. Jó sok kritika éri amiatt, hogy Nem sikerült megfordítani az évtized közepéig kiegyenlített versenyt az EA hokis játékával. Mindig valami bombasztikus semmiségen dolgoznak, mint a realisztikus nézőközönség vagy az élethű stadionok. Ezt csak az mentheti, ha közben gőzerővel fejlesztenek egy olyan motort, ami alapvető változást hoz a játék dinamikájában. Állítólag most javítottak valamit a mesterséges intelligencián, és a játékosok jobban helyezkednek, de ez még nem hoz feltétlenül pörgést a játékba.

A 2k games saját bevallása szerint kétéves fejlesztési ciklusokban dolgozik, és a páratlan években csak bedobnak egy két vakító trükköt, de a lényeg érintetlen marad. Ezek szerint most kéne jönnie a nagy dobásnak. Az eddigiek alapján szkeptikus vagyok, pedig nagyon drukkolok annak, hogy megmaradjon a verseny a hokis játékok területén.

NHL 10

Jobb marketing, harcos rajongótábor a fontos játékos fórumokon. A csapat mögött szuper marketing és tényleg jó ötletek. Van aki világ életében erre esküdött a versenytársakkal szemben. De az évtized derekán nem csak az ára miatt szorította meg a Sega 2K sorozata. Az EA-nek jót tett a verseny. Ha végre mindenki túlteszi magát az új vezérlésen, akkor elég nehéz lesz megszorítani. Az utóbbi időben a legkomolyabb kritika, ami a hitvita során érte, hogy a csarnokok teljesen jellegtelenek, meg sem próbálják, hogy hasonlítsanak az eredeti helyszínekre. Ez most sem változott, de legalább az integető papírból kivágott közönség egyhangúságát megtöri egy-két szurkolói közeli.

Az idei újdonságdömping nem az új belépők elkáprázatására szolgál. Itt van a palánk melletti játék, ami a kipróbálható demó alapján tényleg elég életszerű. De egy újabb szituáció, ahol megint egy új vezérlőkiosztást kell bemagolni. Hasonló jópofaság az egyes szám, első személyű verekedés. Igazi szakértők szerint nagyon reális a kép. Gondolom ennek köszönhető, hogy az "enyhe erőszak" besorolást a 16-os karika váltotta. A régebbi változatokban gyakran próbáltam még a sípszó után kicsit odaszúrni, vállal nekiütközni az ellenfélnek, véletlenül rátűzni a korongot, hogy mozogjon kicsit a kapus. Pont ahogy a valódi hokiban megy. Eddig ez nem ment, de ennek vége. A sípszó utáni akciók és a játék közbeni folyamatos gyötrés már megengedett. Eljött a Ruutuk és Averyk ideje. Ezen kívül az EA is megpróbálkozik a látványosabb gólokkal. Kapuralövést térdről, levegőből lecsapott korongot és hasonló látványosságokat ígérnek. Ezek persze nagyon jól néznek ki a traileren, de a demóban nem láttam semmi hasonlót. Ezen kívül ígérnek még néhány továbbfejlesztett részletet, de ezek így előzetesen nem túl érdekesek.  

Ami szinte biztos, hogy idén sem lesz magyar válogatott a nemzeti csapatok között. Szerintem már dicsekedett volna vele a hazai képviselet. Azzal is, ha lenne magyar kommentár. Pedig jó lenne egy Máté-Spiller párosítás, feltéve ha megoldják, hogy ne spontánabbnak tűnjenek, mint a Faragó-Hajdú B. páros a Fifában. Csak nehogy valakinek eszébe jusson a honosításnál Léderer Ákos!

Egy videójáték nem a részleteitől jó, hanem az egészétől. Akkor, ha élvezet vele játszani, mert jó a játék dinamikája (ezt a legnehezebb eltalálni), megfelelően intuitív a kezelése, ami ráadásul gazdag variációs lehetőségeket nyújt, amivel kihívás játszani, de nem kíván egy teljes életet hogy egy kis sikerélményünk legyen. A számítógépes világháló korában nem elhanyagolható az online játék minősége sem. Sajnos a 2k előző évi játékszervereit az új kiadással leoltják. De ez sem számít sokat, mert sosincs ott senki.

A demó és az összegyűjtött információk alapján egyfős szerkesztőségünk egyhangúan az EA Sports NHL 10 játékát javasolja a következő szezonra. Ez a megállapítás csak az új generációs konzolokra vonatkozik. Aki PC-n vagy PS2-n játszik, az ne vegye meg az új kiadást! Teljesen felesleges volt már tavaly is. Leginkább csak a menü és a csapatok összeállítása változik. Itthon valószínűleg a Patrik Kane borítós nemzetközi változat lesz, ami sajnos nagyon gusztustalan. Az ifjú tehetség leginkább egy műfogsorával játszó nyugdíjasra vagy egy kölyök bulldogra hasonlít a képen, ahogy a fogvédőjét rágja. Ehhez képes a foghíjas Ovecskint felvonultató NHL 2k10 borító egészen kellemes.

UPDATE:

Magyarország a legdurvább lehúzások országa. Különösen igaz ez a játékokra. Azzal ösztönzik az illegális másolásokat a forgalmazók, hogy a nemzetközi árat jól megfejelik. Miért van az, hogy egy brit online boltból szállítással Ł42,50 (12.683 HUF) ugyan az a játék, amit itthon 15.299 az olcsóbbik boltban és 17.000 a drágábbikban? Akinek van  egy csöpp esze, internet kapcsolata, bankkártyája és állandó lakcíme az inkább az interneten vásárol külföldről! Nincs már vasfüggöny, hogy drága legyen a maszeknál az import banán. A nemzet egészsége érdekében: Vásárolj külföldön!

21 komment

Címkék: ea videójáték nhl10 nhl 2k10

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr341280781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OliBLOOD 2009.09.16. 12:05:10

Ha minden jól megy pénteken meglesz már az NHL 10. Tavalyival nagyon élvezetes meccseket játszottam online.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.09.16. 12:36:52

Megveszem, megkereslek, és kérek legalább három gól előnyt.

OliBLOOD 2009.09.16. 13:56:02

@quitz: :)
Vagy inkább keresnünk még pár embert és a Beapro online ligában közös csapattal indulunk :)

kovacsistvan · http://www.khl.hu 2009.09.21. 07:31:45

Nem néztem még utána, lustaságból inkább itt kérdezem meg: a KHL benne van az NHL10-ben? :)
Tavaly legalább képesek voltak beletenni a Szuperligát...

OliBLOOD 2009.09.26. 12:53:37

@quitz: Én ma megvettem, így várom a megkeresésed :)

OliBLOOD 2009.09.26. 14:33:59

@kovacsistvan: A játékban lévő bajnokságok:
-NHL
-AHL
-Elitserien (svéd)
-SM-Liiga (finn)
-DEL (német)
-O2 Extraliga (cseh)
-National league (svájci)
-Nemzetközi (sajnos Magyarország nélkül, ezt nem is értem miért)

kovacsistvan · http://www.khl.hu 2009.09.27. 10:27:18

@OliBLOOD: Nagyon haragudhatnak a KHL-re. Magyarországot meg csak szimplán lusták beletenni, az eddigi rosterekből is kiderül, hogy mennyire nem veszik komolyan a válogatottakat.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.09.29. 19:51:46

@OliBLOOD: Ma már kicsit hiányzott a játékom, így megnéztem a rendelésemet. Kiderült, hogy nem is rendeltem meg. :-o Most megrendelem. Jövő héten meglesz, és akkor játszhatunk.
KHL-t sajnálom + azt is, hogy nem lehet hozzá online kiegészítő csapatokat venni. Még az asztali hokin is lehet cserélgetni a csapatokat...

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.10.05. 23:36:24

@kovacsistvan: Lehet, hogy a NHLPA engedélyét a KHL kihagyásához kötötték. Kár hogy kimaradt. A magyar válogatott meg egyszerűen azért maradt ki szerintem, mert keveset adnak el itthon a játékból. Szóval ne tessék törni, internetolvasó gyerekek! Az HMV online boltjából 3-4 munkanap alatt megjön 12K-ért, ami pont ötezerrel olcsóbb, mint az 576 boltjában.

OliBLOOD 2009.10.06. 11:24:43

@quitz: Mikor csapunk össze? :)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.10.06. 11:51:57

@OliBLOOD: Tegnap kipróbáltam, klassz a cucc. De még nem jöttem rá, hogyan talállak meg. Neked lehet, hogy jobban megy én quitzngr néven futok az EA univerzumban.

OliBLOOD 2009.10.06. 12:48:43

@quitz: Először az xbox live-on kellene egymásra találnunk :) én ott is ugyanezen a néven futok. Ha ez megvan, akkor utána már játékon belül könnyen egymásra találunk.
Van egy magyar csapat is, ahova szerintem sok szeretettel várnak embereket be a pro modban. Az az igazi buli, amikor 4-5-en nyomjátok egy csapatban a saját karakteretekkel :))

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.10.06. 20:42:39

@OliBLOOD: Sajnos nehezen jövünk össze online. Én PS3-mal játszom. Gondolom, nincs átjárás. (és véletlenül kimoderáltalak, bocs).

OliBLOOD 2009.10.06. 20:59:35

@quitz: :( Azt hittem te is xboxon játszol. Így tényleg nem fogunk egymás ellen/egymással játszani

PMilan83 2009.10.10. 19:07:41

Én PS2-ön tolom most az NHL 2K10-et, de sajnos ez már elavultnak számít, de tervbe van egy XBOX pont az nhl-ek miatt...

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.10.10. 20:28:40

@PMilan83: Ha XBox, akkor te legalább tudsz majd OliBLOODdal játszani. De nem értem, hogy az új 80 ezres PS3 mellett miért választ valaki xboxot.

OliBLOOD 2009.10.10. 20:42:29

@quitz: Na igen :)
Nekem már bő 3 éve van boxom, akkor még jelentős árkülönbség volt. Most már valószínűleg én is PS3-at vennék, igaz teljesen meg vagyok a boxal is elégedve.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.10.18. 23:30:25

@OliBLOOD: kár, hogy nem lehet összeereszteni egy szerveren a két konzol online játékosait

kovacsistvan · http://www.khl.hu 2009.11.03. 13:29:10

Nemrég Pesten jártam átvenni az Oroszországból hozatott jégkorongmezem; a sráctól tudtam meg, hogy Oroszországban van KHL az NHL10-ben, ott helyben megcsinálták.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.11.03. 14:50:50

@kovacsistvan: PC-re lehet csapatokat csinálni, de konzolra már bajosabb. Ha a helyi terjesztés érdekében belerakták, akkor érdemes onnan rendelned, mert a PS3 például nem régiókódos. Megy mindenhol.
süti beállítások módosítása