Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

A hokinak jól áll a HD

2010.11.07. 08:00 quitz

Vége a megúszós jégkorong közvetítéseknek. Amelyik csatorna nem követi az ESPN America-t a HD közvetítésben, annak nehéz időket jósolok.

A jégkorong egy csodaszép és villámgyors sport. Ebben messze meghaladja a televíziózás technológiai lehetőségeit. Régebben is meghaladta, amikor lassabb volt a játék, és ma is, amikor gyorsabb akciókat követnek jobb kamerák. A fejlődés nem állhat meg. Ott kezdődött, hogy elkezdték festeni a jéggé fagyasztott vizet, hogy jobban látsszon a korong. Aztán elkezdtek egyre több kamerát használni, egyre érdekesebb helyeken. Próbálkoztak uv csíkot húzó koronggal is. Úgy tűnik, a nagy felbontású televízió műsor és a kellően nagy méretű tévé teszi élvezhetővé a tévés meccseket. Azért még mindig személyesen a legjobb az élmény. 

A Sport TV viszonylag jó minőségben vette át az NHL közvetítéseit. Egy borzasztó idegesítő dolog volt, hogy a szélesvásznú műsort 4:3-ban továbbították. Ez azért is érthetetlen, mert a saját műsoraikat is 16:9-ben készítik. A mai napig hunyorgásra készteti a hokirajongókat ez a megoldás. Ennél már csak a hazai közvetítések a rosszabbak. Sajnos a csodálatosa AV 19 mérkőzései a SportKlubon olyanok, mintha egy félhomályban derengő pajtából közvetítenék. A kevés kamera miatt gyakran nézünk láthatatlan sarokban folyó játékot. Nem beszélve arról, hogy egy-egy jobb hazai akció után úgy remeg a kameraállás, mintha egy katasztrófafilmet látnánk. 

A másik iszonyú szegényházi megoldás a hazai átvett közvetítéseknél, hogy soha, de soha nem veszik át a szünteből és a végéről az interjúkat. A közvetítési joghoz szerintem járnak a helyszínen elkapott sportolókkal, edzőkkel készített interjúk is. Na ez a Sport TV-n nincs. Így teljes a hazai ministúdióból, internetes jegyzőkönyv segítségével közvetített mérkőzések elszigeteltsége. A legjellemzőbb pillanatok, amikor minden palánkra lőtt korong, fékezés tisztán hallható, hosszú másodpercekig mintha egy magányos reggeli edzést követnénk. Nem tudom, miért nem használják a helyi anyagokat. Talán nem tudnak eléggé angolul a közvetítők? Aki véletlenül fent marad egy élő meccsért, az megkapja az interjúkat, de ezzel együtt nézheti az amerikai reklámszünetben a rollbást, a mikrofonpróbát, meg riportercsajt, amint az interjú után a kamerába suttogja egy szünetben készített interjú után: - Hát, nem volt túl meggyőző a srác! Ebből nem lesz egyenlítés. Nem lehet harapni a harci kedvet. Az ismétlésből még ez is kimarad. Mintha robothokit követnénk, néhány jólértesült outsider segítségével. Furcsa mód a képminőség azonban nagyon jó volt a Sport TV-nél. Sokkal jobb, mint a régi ESPN-é. Még gyerekkorában, amikor NASN-nek hívták, írtam is nekik, hogy iszonyat gáz az, amit sávszélességben nekik biztosít a szolgáltatóm, de nem vették komolyan. Aztán elkezdtek 16:9-ben adni, amitől minden sokkal szbb lett. Most meg itt a kényszerszünet után a HD. Ez passzol a hokihoz. Már az M1 olimpiai HD közvetítései után nehéz volt visszaszokni, de most már nem is kell. Helló, HD hoki. Nem szokunk már vissza másra. 

6 komment

Címkék: tv espn közvetítés

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr1002410722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LBogár 2010.11.10. 06:52:50

"Furcsa mód a képminőség azonban nagyon jó volt a Sport TV-nél." Sajnos én nem ezt tapasztalom, nálam gyakorlatilag bármelyik Sport TV-s közvetítés úgy néz ki mintha egy 320x240-es felbontású MPEG-et néznék, valami iszonyatos módon betömörítik a videókat.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.11.10. 07:33:55

Nálam digitális upc kábel van, azon valahogy egész jó a kép. Ugyan az a tulajdonosa az adónak és a kábelszolgáltatónak. Gondolom nem spórolták ki a sávszélességet mögüle.

Video Tóni 2010.11.10. 21:26:07

Nálunk T-home IPTV van, katasztrofális...

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.11.10. 21:57:07

@Video Tóni: Az ESPN America is gázos?

Különben mai hír, hogy a PS3-on lehet streamelni hd-ban az NHL Game Centeren előfizetett meccseket. Persze csak amerikában.

Video Tóni 2010.11.14. 18:23:41

@quitz: Sajnos arra még külön elő kell fizetni egy sportcsomagban, nekem nem éri meg :(

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.11.16. 22:18:16

@Video Tóni: sok rossz műsort meg kell venni egy jó csatornáért. Ezzel szemben az NHL Center Ice már önmagában jó drága, 79 euro egy évre.
süti beállítások módosítása