Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Online sportközvetítések

2008.04.10. 21:42 quitz

Magyarországon majdnem hogy egyszerűbb követni a skót labdarúgóbajnokságot, mint az NHL-t. Van hazai kábelcsatornán közvetítés, de azt nem könnyű elkapni. Szerencsére itt a számítógépes világháló. Ember legyen a talpán, aki a számítógép képernyőjének felbontásával képes követni a meccseket. De a lényeg, hogy megtehetjük. Nézzük, merre keressük!



A Sport 1-2 a legkézenfekvőbb válsztás. Hetente kb. 3 meccset adnak. Élőben eredeti kommentárral, majd másnap kora délután magyar kommentárra. Nem könnyű elcsípni a közvetítéseket, ezért elsősorban egyetemistáknak alkalmas ez a forrás. Különben a magyar kommentár meglepően jó.

Az NHL a héten vezette be ráncfellvarrt videóportálját. Pár perccel a meccs után már nézhető a mérkőzés összefoglalója. Heti válogatásban a legjobb gólok, ütközések és védések, játékosonként is megnézhetjük a gólokat. Egyre több a saját gyártású műsor, interjú. A csapatok saját igényeik szerint szabhatják a közös NHL tévét, ott is sok egyedi tartalom van. Az új portál már szélesvásznon adja az összefoglalókat. Azért ezen még lesz egy kis csiszolni való.

Az internet egyik legszimpatikusabb vonása, hogy az emberek megosztják egymással a tudást, meg amilyük van. Például, ha valakinek van otthon Minnesotában Fox TV, és azon jégkorong közvetítés, az megoszthatja szegény budapesti társaival p2p alapon. Számtalan gyanús kínai szoftver létezik, sok bosszantó hibával, az online közvetítés mégis annyira killer app, hogy ezért ezt is elnézzük. Meg még azt is, hogy a sportadók jellemzően másfélszer nagyobb adatátviteli sávészélességet igényelnek bármilyen infrastruktúrán, mint egy átlagos csatorna. Sok a mozgás, gyakran kell frissíteni. Sokszorosan igaz ez a jégkorongra, ahol a nagyon pici pakk, nagyon gyorsan halad. Az átlagos p2p stream 350Kb/s. Enyhén szólva komoly elkötelezettséget igényel a sportág iránt. Azt hiszik, azok a hardcore rajongók, akik képesek kimenni egy UTE - Miskolci Jegesmedvék meccsre, de nem. Ott kristálytiszta a kép, a büfében van forralt bor és zsíroskenyér. A 350Kb-os közvetítés az majdnem nézhetetlen, sokszor akadozik, és néha perceket is késhet. Aki végignéz így egy hokimeccset, az már súlyos eset.
A www.myp2p.eu címen több sportág online közvetítései vannak összegyűjtve időpont, p2p platform és bajnokság szerint. A rájátszás összes bajnokságát lehet itt követni.

Egyre terjednek a földrajzilag szűrt szolgáltatások, hála annak a szezrői jogi rendszernek, ami a háborúzás után a legszabályozottabb része a nemzetközi jognak. Régóta fájt a fogam az NHL Center Ice online szolgáltatására. Online minden meccs, kép a képben lehet követni egyszerre akár négy meccset. Magyarországról még véletlenül sem lehet rá előfizetni. Két hónapja viszont már elérhető az elmaradott európaiak számára is a Center Ice helyi változata, az ESPN 360. Ezen egy bizonyos összeg fejében hozzáférünk minden élő mérkőzéshez, és az összefoglalókhoz, és ami a legjobb tegnap óta a mérkőzések archívumához. Ez utóbbi igen fontos itt Európában az időeltolódás miatt. A kép 755Kb/s átviteli sebességgel érkezik, ami jóval élvezhetőbb, mint a p2p tévék. Az ára nem olcsó. 7 euró egy játéknap, 40 az egész playoff. Én még februárban fizettem elő a maradék szezonra 50 Euróért. Az online ügyfélszolgálatuk kriminális. Szerintem valahol Indiában izzadnak egy nagy teremben az operátorok, akik kb. olyan értelmes válaszokat adnak, mint egy mesterséges intelligenciával működő chat robot.

Aki német vagy osztrák hokimeccsekre éhezik, az választhatja a német Premiere tévé online közvetítéseit, ahol rendeszeresen adnak bajnoki mérkőzéseket 3-6 Euró közötti darabáron. Ezt még sosem próbáltam. Talán majd jövőre, ha bejut az Alba az EBEL rájátszásába.

Na, most már senki sem panaszkodhat, hogy nem tudja, hol kell meccset nézni. Aki tud még valami jó forrást az írja meg a hozzászólásoknál!

7 komment

Címkék: video tévé online jégkorong hoki nhl közvetítés

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr97420465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1nf3rn0 2008.04.11. 23:31:57

Na quitz, pont egy ilyen cikket kértem nemrég a másik bologn :) úgyhogy nem is panaszkodok tovább. most már tényleg kíváncsi vagyok, hogy mennyire nézhetetlen ez a 350kb. Csak mert a video.sportbox.ru (amúgy ma bajnok lett a salavat julajev) 500kbps és az fullscreenben is élvezhető.

Direkt aludtam két órát este, hogy kibírjam hajnalig, meglátjuk sikerül-e. De ha nem, akkor mentőövnek ött lesz reggel az összefoglaló videó.

Akinek erős a képzelőereje az hallgathatja is bármelyik NHL meccset élőben, rádiós kommentálással (nhl.com).
Szintén az nhl.com-on láttam már olyat, hogy egy flyers-penguins meccsen egy kamera végig csak Malkint mutatta, amit közzétettek ugyanúgy, mint a rádiót.

Annyit még hozzátennék, hogy a dab.extra.hu-n és a hc csíkszereda hazai meccsei közvetítve vannak. A hc közvetítések élvezhetetlenek, eléggé akadozós fajta.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.04.12. 11:14:17

A rádió az elég komoly kihívás lehet.
A dab.extra.hu online közvetítését kifelejtettem, kösz. Az egész élvezhető, bár elég egyszerű mellette a chat. A HC közvetítését még nem próbáltam.

1nf3rn0 2008.04.14. 12:05:06

Ciao quitz!
A 800k-s közvetítés akadozott rendesen péntek éjjel, viszon a tegnapi 288k-s szerintem még pont élvezhető volt, ráadásul nem akadt. Mégegyszer köszi a linket! Öröm, bódottág van :D

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.04.14. 16:43:51

és gondolom külön öröm volt, hogy nyert a Flyers.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.04.16. 01:47:49

Nagyon kemény a 3. flyers-caps meccs. 3 gól az első harmadban!
süti beállítások módosítása