Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Katasztrófa után

2011.09.07. 22:50 quitz

Kemény hónapok vannak a hokis társadalom mögött. A nyár elsősorban a halálhírekről szólt. Most meg egy egész elit csapatot törölt ki egy repülőgép szerencsétlenség.

A hokit azért is szeretem, mert a kemény és nemes küzdelemben a nagy csattanások után felkelnek a játékosok. Pont mint egy régi western filmben. Ahogyan a Neurotic énekelte:

A főhőst tízszer eltalálják, de szerencsére csak egy horzsolás.

Fügyülj a csőbe, forgasd a tárt! Csináljunk egy kis amerikát.

 

Nehéz szembesülni azzal, hogy fiatalon is el tudnak menni szuperhőseink. Van akit gyógyíthatatlan betegség, van akit gyógyszerfüggősége, van akit depressziója visz el. Ezek mind egyéni sorsok, ahol az élsport esetleges káros hatásait keressük az életútra. De a mérkőzésre utazó Lokomotív Jaroszlav teljes keretének halála nem egyéni sors, hanem egy csapaté. Nincs egyéni sors, csak közös. Biztos, hogy vannak, akik jobban kötődtek a Lokomotívhoz, vagy egyik másik játékosához, Szalejhez, Demitrához, a többieknél. De mindannyiunkon elsősorban közösségként gázol át a tragédia. Még sosem történt olyan korábban, hogy egy teljes elit csapat vész oda egy katasztrófában. 

A nagy megrázkódtatásokat nagy felállásoknak kell követniük. Remélem, hogy Jaroszlav, a KHL, az európai válogatottak is fel fognak állni, mert a jégkorongnak élnie kell. A fiatal KHL tanácstalan, hogyan folytassák a szezont. Tyihonov azt javasolja, minden csapat adjon egy játékost a Lokomotívnak. Szép, de finomítás nélkül kivitelezhetetlen eszme. Ez pedig nem a finom alkuk ideje.

Akármilyen furcsa az NHL szabályzata felkészült ilyen tragédiára. A Yahoo hoki blogja ásta elő az NHL Katasztrófa Helyreállítási Tervét. Ez lép életbe akkor, ha valamilyen katasztrófa folytán valamelyik NHL csapat kerete 14 mezőnyjátékos + 1 kapus alá csökken. Ilyenkor a csapat szabadon igazolhat más csapatoktól a biztosítási összegből, ami játékosonként egymillió dollár. Ha nem sikerül feltölteniük a keretet, akkor egy speciális draftot tartanak. Itt a csapatok 10 játékost védettség alá helyezhetnek, a katasztrófát szenvedett csapat minden más csapatból választhat egy játékost egymillió dollárért. Ezek olyan szabályok, amit azzal a szándékkal hoznak létre, hogy remélhetőleg soha nem kell használni. De ha eljön a baj, akkor jól jön, mert a játék halhatatlan.

Az elhúnyt játékosorkról itt emlékezik meg a Jégkroong Blog.

1 komment

Címkék: gyász khl

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr1003210227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béca1885 2011.09.16. 20:50:57

Remélem, az NHL szabálykönyvének ide vonatkozó oldalairól sohasem kell majd lefújni a port. :(
süti beállítások módosítása