Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Kóma

2012.09.17. 01:24 quitz

Vasárnap beköszöntött az NHL lockout. Nem indul el az idény októberben, és elég valószínű, hogy később sem. A Bovada sportfogadási oldal 4 a 7-hez fogadja, hogy még Winter Classic sem lesz. Nem született meg időben a jövedelmek elosztását szabályozó kollektív szerződés a liga és a játékosok érdekképviseleti szerve között. A nemzetközi sajtó, meg a blogok tele vannak elemzésekkel. Hogyan jutottunk ide? Ki a hibás? Miért rossz mindenkinek a jelenlegi helyzet? A blogok inkább csak szitkozódnak. Persze megint a rajongókkal szúrtak ki a milliomosok. Nem tudnak megegyezni a szurkolók pénzén, a mi pénzünkön. 

NHL lockout.bmp

Ami szerintem ide vezetett az, hogy nincsen a szabályok kialakításának szabálya. Gyakorlatilag felkészülés nélkül telt el hét év az előző lockout óta. Nem voltak kiigazító mechanizmusok, kötelező tárgyalások, nem dolgozott egy csapat közgazdász az NHL üzleti modelljén. Augusztus közepén ültek össze először a felek. A liga pofátlanul nagyot akart húzni a játékosok bérén, amibe azok természetesen nem mentek bele. Persze nem minden a pénzről szól, az átigazolási szabályokra tett javaslat is elég kemény. Valószínűleg kevesebbért is hokiznának azok, akiknek ez az élete. De ha már odajutottak a világ élvonalába, ahol 3,1 milliárd dolláros a forgalom, nem cserélik be pár üveggyöngyre a bérüket, hogy a dinamikusan növekvő bevételek a tulajdonosokat hízlalják. Összehasonlítva a három nagy észak-amerikai profi liga (NBA, NFL, MLB) béreivel, szerény, de nem bántó összeget keresnek a hokisok. Nem igaz, hogy elkényeztetett hülyegyerekek hisztijéről van szó.

Az NHL bevételei 7 év alatt több, mint 50%-kal növekedtek, mégis veszteséges a 30 klubból 16, vagyis 47%. Az angol Premier League-ben a csapatok 40%-a nyereséges, pedig ott nincs fizetési plafon vagy bérszabályozás. A klubok annyit költenek, amennyit tudnak. Ez alapján nyilvánvaló, hogy az a kémcsőben kikevert piac, amit kialakított az NHL, nem teljesít jól a szabad piaccal szemben. Amíg a tulajdonosok a játékosok rovására próbálják betömni a rossz management, vagy üzleti modell miatti veszteséget, nem sok jóra számíthatunk.

Amit én a hokiban szeretek, az a játék körül kialakult közösség, a csapatok és rivalizálások története, a hagyomány. Az, ahogyan a jégkorong összefonódik a történelemmel, a személyes sorsokkal. Most az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező liga leállt, mert nem tudtak működőképes gazdasági modellt kitalálni. Hogy miért történt így, annak feldolgzására van egy egész évünk. A játékkal, sajnos, nem sokat kell bíbelődnünk. 

2 komment

Címkék: nhl lockout

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr264781646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béca1885 2012.09.17. 21:52:16

Az NHL-t a nagyszerű meccseken kívül a történelmi hagyományai miatt is értékelik a legjobb hoki ligának. A KHL-ben ugyan szintén kitűnő játékosok kergetik a korongot, de kezdetben csak az olaj pénzek elköltését láttam benne, bizonytalan jövővel. Így pár év után azért már árnyaltabb lett a kép, főleg úgy, hogy az észak-amerikaiak az ilyen "akcióikkal" is besegítenek abba, hogy saját magukra húzzák a KHL-t.
Minden lock-out-nál szitkozódni fogok, de amikor olyan meccseket látok mint a Slovan-SZKA, már nem is hiányzik annyira az enéjdzsel. Ja, és mindez Satannal, Afinogenovval tőlünk pár kilométerre.
Meg még az is eszembe jutott, hogy az ami és canok főnökök abban a nagyon agyonszabályozott, precíz üzleti világukban még szívből átérzik a sporttörténelmi hagyományaikat vagy azt csak egyes jelentős napon előre tolják a kirakatba, hogy utána megint számolhassák a dolcsijaikat?

antimat 2012.09.20. 23:48:45

Egyetértek, nem most kellene kapkodni, 7 év volt kitalálni valamit.
Ovecskin azt niylatkozta a minap, hogy ha csökkentik a játékosot bérét, nem tudja, mennyien fognak visszamenni az NHL-be. Ha a csapatok bevétele a hét év alatt a 2.1 mrd dollárról 3.3-ra nőtt, akkor miért nem lehet olyan megállapodást kötni, ami mondjuk nominálisan nem csökkenti a játékosok fizuját (ha már a fizetési sapkát ilyen lelkesen emelgették évről-évre)?
Btw, a "mégis veszteséges a 30 klubból 16, vagyis 47%." hogyan jött ki ?:)
süti beállítások módosítása