Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Húsdaráló

2011.03.11. 08:30 quitz

Zdeno Chára egy szimpatikus szlovák óriás. Elég sokat bunyózott, de nem hanyagolt a jégkorong játék részét sem. Termeténél fogva sokkal tufább játékra lenne ítélve ez a fiatalember. Szimpatikus vonása, hogy méretei ellenére egészen jól tud korcsolyázni, és ambicionálja is, hogy hokizzon. Eddig mindig tátott szájjal néztem óriás termetét, és megbillenthetetlen egyensúlyát.  Az ellenfél kapuja mögötti szituációkban nehéz megverni, csodálatosan tartja a korongot. Olyan fickó, akit akár élőben, akár televízióban azonnal fel lehet ismerni termetéről és mozgásáról. És az ilyet lehet szeretni. Most legutóbb Montreálban egy palánkralökéssel kivégezte szerencsétlen Max Pacioretty-t. A felvételen jól látszik, hogy Chára keze az ütközéskor fejmagasságban van, és úgy löki a cserepad végén kezdődő plexi élének Pacioretty-t. Nagyon durván néz ki, és nagy galádságnak tűnik, éppen Chára magasan tartott kezei miatt. De végső soron inkább csak egy nagyon szerencsétlen mozdulatról beszélhetünk. Chára mell elé emelt keze szinte mindenki másnál nyak- vagy fejmagasságot jelent. A korongért nagy verseny volt. Pont olyan, ami miatt tervezik a tilos felszabadítás európai szabályainak átvételét az NHL-ben. A szenvedő fél fenntartja, hogy szerinte szándékosan ütötte le Chára. 

 

A montreali rendőrség nyomozást indított az ügyben. Hogy mit tudnak kideríteni az kérdéses. Videóbíróznak? Elsőre azt mondanám, hogy a sport területén a bírók, az edzők és a sportemberek tartsanak rendet. Ha azonban a barátomat vagy a fiamat látnám így kivégezni, egészen mást mondanék. A menedzseri szempont pedig az, hogy egy-egy ilyen sérüléssel óriási jövedelemkiesést lehet okozni. Szegény Crosby, az NHL egyik legértékesebb játékosa január 5-e óta nem játszhat egy fejsérülés miatt. Az NHL legkelendőbb árucikke kényszerpihenőn van. Pacioretty már jobban van, de lehet, hogy a szezonjának vége, talán a karrierje is rövidebb lesz, és csak örülhetünk annak, hogy nem kényszerül befejezni alig 23 évesen. Sokba kerülne mindenkinek, ha teret nyerne a hentes tempó. Ezért azt gondolom, hogy keményebb büntetéseket kéne kiszabni a durva játékért. Az eltiltás mellett brutális pénzbüntetéseket is kiszabnék, amit részben a liga, részben a károsult játékos kapna. Azért ezzel óvatosan kell bánni, mert ezzel az egyes játékosok kiiktatásának piaci ára lenne. Egy Crosbyt tönkretenni három hónapra anyagi csőd, de egy minimálbéres újoncot még ki lehet köhögni. Playoffban egy párharc elején még jól fizethet az ilyen durvaság, míg a végén már rosszabbul. 

Végül Zdeno Chára nem kapott eltiltást az NHL-től. Az NHL elnöke szörnyű, de a játékhoz tartozó balesetnek ítélte az esetet, csakúgy, mint a vizsgálóbizottság. A liga részéről büntetlen maradt az eset. A Montreal Canadiens tulajdonosa tiltakozott az eredmény ellen. Kíváncsi leszek a rendőrség álláspontjára. Már csak azért is örültem volna az NHL elmarasztaló ítéletének, mert így az igazságszolgáltatás inkább a sport berkein maradhatott volna. 

Az NHL játékosok mind nagyon megértően és megengedően nyilatkoznak az esetről. Mindannyian tudják, hogy ez egy ilyen kemény játék. Bármelyikükkel előfordulhat hasonló. Akár mindkét szerepben. Lehetnek áldozatok vagy elkövetők. Ha ők mondják, az mérvadó, hiszen ők viszik a vásárra a bőrüket. De nem akarom, hogy kedvenc sportágamban aggódni kelljen bárki életéért. A hoki szép is és kemény is. Az egyensúly könnyen fel tud billenni. Ha választani lehetne, inkább a szépség felé billenjen a mérleg. 

Szólj hozzá!

Címkék: bunyó chára

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr922729726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása