Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Budapest Classic

2009.01.03. 09:00 quitz

Január elsején játszotta a Chichago Blackhawks a Detroit Red Wingsszel az idei Winter Classic mérkőzést. Az NHL Winter Classicot szabad téren tartják, idén éppen a Chichago Cubs baseballcsapat pályáján 40,818 néző előtt. Tíz évvel ezelőtt alig lehetett Magyarországon fedett jégen bajnoki mérkőzést nézni. Ez nekünk még nem retro. Egyelőre örülünk a fedélnek. De egyből komoly nosztalgiázás indul, ha szóba kerülnek a régi nyitott mérkőzések. Az ónos eső, a bunyó, a játékosok cukkolása, ácsorgás áramszünetben, és a balhés Újpest - Fradi mérkőzések a Kisstadionban. A Wrigley Fielden senkinek nem volt esélye kézben melegített filléresekkel teleszórni a pályát, annyira messzire volt. Ezek az elpuhult jenkik nagyon vidáman fáztak, mind a negyvenezren. Szuper körítés, nagy buli. Erre az alkalomra külön múltidéző mezt kaptak a csapatok, és az is, akinek volt erre 220 dollárja. Eljöttek a régi legendák, és jégre léptek a jelenlegiek.

forrás: NHL.com

Január 2-án rendezték a Megyeri úton az Újpest - Fradit, a Budapest Classicot. Ez az összecsapás a legnagyobb történettel rendelkező derbi a magyar hokiban. És amióta az FTC focicsapata a másodosztályban vitézkedik, csak itt csaphat össze a két egyesület élvonalbeli csapatsportban. A Fradinak fontos viszonyítási pont az Újpest, és fordítva. Budapestnek fontos, hogy legyen egy komoly városi versengés. A magyar jégkorongnak meg fontos, hogy ne csak Fejér megyében játszák magas színvonalon. Az utóbbi időben nem a legmagasabb polcon jegyzik a két csapatot, igaz az UTE jön föl. A rivalizálás viszont önmagában is fontossá tesz egy eseményt. Mert a sport nem az eredményről szól. Az idei első UTE-FTC is kellemes feszültségben indult. Klassz volt az iram, jók az ütközések, és született néhány igazán szép gól, és néhány sajnálatos sérülés. Bár a focibajnokság szünete miatt kicsit crossover volt a szurkolói stílus, simán elment kellemes szünidős családi eseménynek a pénteki derbi.

forrás: utehoki.hu

A legendákat manapság ugyanannyira csinálják, mint amennyire születnek. Budapestnek, és a magyar jégkorongnak fontos hagyománya a Ferencváros és Újpest vetélkedése. Most már van egy tisztességes ligánk, egy A csoportos válogatottunk, vannak fedett csarnokaink, jégkorongos blogjaink, egy-egy városban nagy szurkolótáborok. Már csak több néző, több közvetítés, kicsivel vastagabb szponzorok, és nagyobb felhajtás kéne. Az UTE - Fradi alkalmas a felhajtásra. Ez a hoki örökrangadója, a Budapest Classic, amire lehet hagyományt építeni. Még a retro mezt is megvenném.

7 komment

Címkék: jégkorong hoki ftc ute újpest fradi örökség mol liga budapest classic örökrangadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr21854494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabute 2009.01.03. 13:24:00

bizony, hogy jó, csak így tovább :)

csicseriborsó 2009.01.03. 14:55:10

A vizilabda már nem csapatsport? :)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.01.03. 23:07:24

@csicseriborsó:
Igazad van. A vízilabda kiesik a látókörömből. Ott is megy a rivalizálás?

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.01.04. 18:13:28

@Dugó:
Nem is láttam, hogy a www.utehoki.hu -n is megvan a párhuzam. :)
Terjesszük!

munkagep 2009.01.04. 21:32:04

rangadó normális szurkolókkal jöhet, de azokkal a senkiháziakból akik a focistadionokban törnek zúznak és ettől lesz az esemény "rangos", köszönöm nem kérek. Inkább járok Pestről Fehérvárra szurkolni a Volánnak, mint hogy "városi eseményeknek" legyek részese.

guriga uram jr. · http://realujpest.blog.hu 2009.01.17. 22:49:23

@munkagep: Hát akkor nem tudod, miről maradtál le, mert jó kis meccs volt, és köze nem volt a lelátói törés-zúzáshoz. Újpesten már nincs ilyen, a szurkolást kulturált jégkorong-szurkolók irányítják, igen színvonalasan.
süti beállítások módosítása