Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Minőségi cilinderek a palánk mentén

2010.01.11. 09:00 quitz

 

A jégkorong sikere Amerikában a társadalmi elfogadottságon múlt az 1920-as években. Hogy a kontinens egyik nagy sportágává váljon az kellett, hogy az egyszerre durva és kifinomult sportág megtalálja saját közönségét. Azt a közönséget, amelyik értékeli a jégkorongban szükséges erényeket, a keménységet, az összjátékot, a gyorsaságot és találékonyságot. A huszas évek New Yorkja ilyen hely volt. Ennek a kornak a történeti dokumentuma a második évfolyamát élő kulturális és társadalmi hetilap, a The New Yorker 1927. február 5-ei számának társasági rovatában közölt írás. A cikk magyar fordítása a lapozás után jön.

 

Csupán egy éves

Úgy tűnik, hogy a jéghokit a téli hónapokban övező lelkesedés már-már felülmúlja azt, amivel nyáron a baseballt követjük. Múlt héten 17 ezer néző között végignéztük mi is két professzionális csapat hetedik összecsapását. A palánk melletti boxokban szinte csak minőségi keménykalapokat véltünk felfedezni. Megbizonyosodtunk arról, ha nem számítjuk a díjugrató versenyek illékony tömegét, akkor minden bizonnyal a jéghoki közönsége alkotja manapság a Madison Square Garden társadalmilag legkíválóbb összetételű társaságát.

Most ezt a képet mutatják a lelátók. Tavaly láthatta az első igazi hoki mérkőzéseket ez a város, akkor még a versenyszervezők sem tudták, milyen sikerre számíthatnak. Aztán a szezon vége felé először zúdult fel a közönség, egy bírói döntés kapcsán. Kétségtelen jele egy új sport sikerének, ha a közönség a bírókat szidja. E mérce alapján a hoki győzött: sikk lett. Idén már a negyedik tizenhétezres teltházat tudhatja maga mögött, ami kisebb csodának számít. Már a New York Americans meze is megér egy látogatást a csarnokba. Egészen úgy fest, mint az amerikai lobogó egy különleges, fényűző változata. A fő motívumot a zászlónk csillagjai és sávjai adják, de van itt még más is: a játékos neve, a játékos száma, az egyesület neve, vörös-fehér-kék sávok a harisnyákon, vörös-fehér-kék sávok a felsőn, valamint csillagok mindenfelé nagy számosságban.


Szembetűnő következetességgel készült ez a viselet. Az amerikai együttes szinte kizárólag kanadai származású fiakból áll, és az eltúlozott patriotizmus célja éppen az, hogy kihangsúlyozza milyen csapattal is néz szembe az ellenfél. A vér sűrűbb a jégnél, és ez teszi a jó hokit.

A szabálytalanságok megtorlására, a vétkes játékost egy kicsiny, négy lábnyi padra küldik a palánk mögé, ahol szabadulásáig magányban ülni köteles. A verekedés főbb vétség, ami ötperces számkivetést von maga után. Bár a verseny hevében, a korong olykor, úgymond, csak képletes szerepet tölt be, és jóval többet számít egy-egy monokli elhelyezése az ellenfél szeme alatt. Nemrég egy mérkőzésen két férfi egymás karjaiba omlott, s miután őket leküldték a büntető padra, ott folytatták a dulakodást. Végül egyiküket át kellett irányítani a pálya másik végébe. Mindezek mégis egy igaz sportszellemű eseményt tesznek ki, egy-egy remek és kulturált szórakozást nyújtó est keretében.

Az egyetemi jéghoki ismét valami más, főleg szórakoztató jellegéért szeretett jelenség. Számosan követik ezt az érdekes változatát a sportnak. Köztük Jimmie Walker, aki még egy kupát is alapított. Ennek légyege, hogy az illető játékos a koronggal ütőjén a pálya teljes hosszában a kapura tör, mintegy nyolcvan mérföldes sebességnél, jobb dolga nem lévén, hasra vágódik, és puszta orral a hálóba fúródik. Kétségtelen, hogy ez is szórakoztató sport, de mégsem túl izgalmas.

11 komment

Címkék: történelem the new yorker

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr971643558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamas.D · http://www.ejatekok.com/ 2010.01.11. 19:51:27

Izgis lehet 80 km-es ebességnél a hálóba csúszni :)
www.ejatekok.com
Jók a grafikák és gyorsak a játékok.

Tamas · http://tamas.terray.hu 2010.01.11. 21:07:58

nagyon színvonalas fekete-fehér írás Q, még ilyet, magyart is, navas videoval is!

oldmanspub · http://oldmanspub.blog.hu/ 2010.01.11. 22:06:46

Miami, november,32 fok. Napközben beach, este mehetsz hokimeccsre. Frigó is meg áram is meg dollár is kellett a népszerűséghez.

zsp · http://poker.blog.hu 2010.01.11. 22:38:25

érdekes cikk, de mér engedtek a képre egy fekát?! (ok, mondjuk korit nem kapott.)
:D

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.01.11. 23:11:43

@krferi: zsp csak viccelt.
A 60-as évekig nem volt fekete játékos az NHL-ben. Willie O'Ree volt az első a Bostonban. Elsősorban a közönség előítéletei miatt nem játszhatott fekete. A helyzet szokatlansága mintha látszana a képen is. Középen a jól öltözött fekete srác. Mellette két oldalt vigyorogva pózol a csapat.

1894-ben Kanadában 400 játékos játszott a Coloured Hockey Leauge-ben. De elszigeteltek voltak.

zsp · http://poker.blog.hu 2010.01.12. 00:45:41

tényleg vicceltem, de megütött a kép, nyilvánvalóan kakukktojás ott civilben egy fekete, akkoriban a feketék nem nagyon sportolgattak (edzők vagy tulajdonosok sem nagyon voltak), és különösen nem úri (keménykalapos) sportokkal telt az idejük. (érted, ugyanarra a buszra/iskolába sem engedték őket)

zsp · http://poker.blog.hu 2010.01.12. 00:46:54

@quitz: bocs hogy magyarázkodnod kell a vállalhatatlanul kínos ismerőseid miatt

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.01.12. 08:20:09

aki nem érti a viccet, annak el kell magyarázni, ez nem magyarázkodás :)

lüke 2010.01.12. 08:47:59

A vér sűrűbb a jégnél, és ez teszi a jó hokit.
ez a mondat nem semmi:)Igaz nem illik kontextusból kiragadva elemezni.
Magam, nagy női rajongója a hokinak-elfogysztva néhány jegest:)- s életemet hozzákötve egy egykori korongozóhoz,orvosként is másként értelmezem ezt a mondatot, nemhogy filofozusként:)
süti beállítások módosítása