Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Világító korong

2008.03.28. 00:44 quitz

Az 1996-os NHL All Star mérkőzésen a FOX tévécsatorna forradalmi újítást vezetett be, a követhető korngot. FoxTrax névre keresztelték a rendszert. A korongba több kis infra LED-et szereltek, ezek fényét külön UV kamerákkal fogták. A közvetítőkocsiban összetolták a rendes kamera és a speckó képét és ez ment ki adásba. Az eredmény egy lilás fénnyel világító korong, ami 70 mérföldes sebesség felett piros csíkot húz maga után a képernyőn. 


forrás: Wikipédia


Ha nem világos, a Vista Technology tudósai egy egyszerű ábrával szemléltetik a folyamatot. A régi hokirajongók morogtak, hogy minek kellett videójátékot gyártani a mérkőzésekből, a többiek meg örültek, hogy tudták követni, mi történik. A játékosok is panaszkodtak, hogy máshogy pattog a korong. Végül mégsem ez vetett véget a FoxTrax-nek, hanem az, hogy 1998-tól az ABC elhappolta az NHL közvetítési jogát (ma már nincs ilyen kizárólagos jog).

A probléma a jégkoronggal, hogy tényleg kicsi a pakk. Ha nem lennének ismétlések, nagyon nehéz lenne követni, mi is történik a jégen. Az élő meccseknek a helszínenn sokkal jobb a felbontásuk, mint amit bármekkora tévé tud, jobban is lehet köventi az akciót. A televíziós közvetítés pótlék. A FoxTrax egy ötletes találmány, ami követhetőbbé tette ezt a pótlékot. Szerintem hamarosan vissza fog térni valamilyen formában, de mindenképpen ki-be kapcsolható opcióként. A Youtube videók minőségéhez nem ártana, ha ki lenne emelve a korong. Íme az 1997-es All Star gála góljai. Egészen látványos, amikor a korong csíkot húz.




(Köszönet tekknikusnak a frankó helyesbítő kommentekért, és a jobb felbontású videó linkjéért, amit nem sikerült beágyaznom.)

1 komment

Címkék: video jégkorong led uv hoki nhl korong gólok all star foxtrax

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr65402763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qx92 2009.01.08. 13:29:44

szerintem zsenialis otlet a tvbol sokkal elvezhetobb lenne hokit nezni mert tenyleg sokszor van hogy senki nem tudja hol a korong sokkal kovethetobb lenne es elvezhetobb a laikusoknak is ami pedig a piros csikot illeti az fantasztikus mint egy ustokos :)
süti beállítások módosítása