Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Joe Sakic

2009.07.14. 01:51 quitz

2009. július 8-án Joe Sakic bejelentte visszavonulását. 1992 óta csapatának kapitánya, három olimpián vett részt. 1378 NHL mérkőzésen lőtt 625 gólt, és adott 1016 gólpasszt. Ezzel az NHL történetének hatodik legeredményesebb játékosa. Sakic negyven éves volt a bejelentés napján.

Nehezen jön a számra, hogy Szekiknek ejtsem a nevét, elsőre mindig a Szakity kívánkozik ki. Pedig ő már Kanadában, Vancouverben született Jugoszláviából kivándorolt szülőktől. Míg egy évtizeddel korábban az USA-ban az asszimiláció fontos lépése volt, hogy a gyerek Vietnámba ment harcolni, a kis Joe-nak a humánusabb Kanadában csak hokiznia kellett, hogy befogadják. És aki ilyen jól hokizik, azt hamar befogadják, még akkor is ha kicsit szlávos volt a kiejtése.

Negyvenedik születésnapján a könnyeivel küzdködve nézett a kamerákba. Nem bírja már a teste a megeröltetést. Öreg lett a hokihoz. Ott áll Sakic a pályakezdő fiatalember jól szabott öltönyében, szálfaegyenesen. Nem jut eszembe, hogy öreg. Húsz év áll mögötte, amit egy csapatnál töltött a Quebec Nordiques/Colorado Avalanche-nál. Amikor gyerek voltam, minden sportoló idősebb volt nálam, és ez az elérhető siker illúzióját adja. Lassan már idősebbnek számítanék a legtöbb sportban. Sakicként lenne még pár jó évem, de már gondolkoznom kéne, hogy mi lesz velem a hoki után. Mert bármikor jöhet egy olyan sérülés, ami miatt abba kell hagyni. Jött egy komoly hátsérülés és egy kisebb hókotrós baleset. Úgy alakult, hogy fizikai állapota miatt nem vállalja a huszonegyedik szezonját, lemarad szülővárosában rendezett olimpiáról, de még búcsúmeccset sem játszik. Ennek ellenére valószínűleg legtöbbünket simán lenyomna egy Cooper teszten.

Néztem ezt a nagy öreget a tévében, aki egyáltalán nem öreg. Negyven éves korára biztosította a helyét minden idők legnagyobb jégkorongozói között. Most még bőven elkezdhet valami mást. És amennyire jó motivációs képességű csapatkapitány volt, nem is feltétlenül csak a sport körüli serte-perte lehetősége nyitott a számára. Sakic bármi lehet, úgy hogy már a sportban mindent elért. Leghamarabb 2012-ben kerülhet be a Hírességek Csarnokába, negyvenhárom évesen, addigra talán egy új karrierrel.

További sok sikert, és kösz!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr561245081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása