Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Igazi jég hátán

2010.02.01. 08:30 quitz

Egy hete rendezték a minnesotai Nokomis tó jegén 25 pályán, 1600 játékossal a az amerikai pond hockey bajnokságot. Az esemény szerepel a Sports Illustrated "Amit látnod kell, mielőtt meghalsz" százas listáján.

 

A brandkommunikációtól megfáradt minnapolisi PR-os, Fred Haberman vette a fejébe öt évvel ezelőtt, hogy megszervez egy nagyszabású szabadtéri hokitornát. Egy amolyan régimódit. Ahogyan ő, és a barátai játszották Minneapolisban és attól északra. A pond hockey szabad téri természetes fagyott vizen játszott jégkorong. Egyszerűbben: grundhoki. Hogy ez mitől jó? Attól, mint a grundfoci: felszabadító. Nincsenek korlátok, nincs bordatörés a palánkon, nincs jégidő csak a zord természet és játékos emberek. És persze a nosztalgia, hiszen északon, életük első pár korcsolyás évében kevesen töltenek több időt a jégcsarnokokban, mint a fagyott vizeken.

Kétszer 15 perc egy mérkőzés, amit négyfős, kapus nélküli csapatok játszanak. A kapu szerepét egy alacsony deszkatákolmány látja el, aminek két szélén van csak nyílás. Ott lehet gólt lőni. Nincs palánk, nincs bodicsek, nincs kapus. Hideg van és körülbelül tíz-húszezer néző. A torna fődíja a legendás arany hólapát. Jól jöhet, amikor le kell tisztínai a pályát. A grundhokinak van világbajnoksága is. Eddig négyet az USA négyet Kanada nyert.

A versenyről egy klassz dokumentumfilm is született. Lám, a dokumentumfilm nem feltétlenül csak nyomorult sorsokról vagy nagy leleplezésekről, hanem az örömről is szólhat. A filmben megszólal Gretzky, Patrick Kane, Gaborik és Crosby. De a főszerep azoké az amatőröké akik a jégen töltik szabadidejüket novembertől márciusig. Aki ki tudja cselezni a földrajzi szűrést az a Hulun megnézheti a teljes filmet ingyen. A többieknek itt a trailer.

A zord elemekkel való küzdelmet hajlamosak vagyunk valami nagyon cudar és sorsszerű dologként felfogni. Azt hinnénk, hogy csak meleg helyeken találunk vidám és összetartó közösségeket. Akik pedig hidegben élnek, azok ki sem dugják az orrukat, otthon bámulják a tévét vagy alkoholisták. Ez egyáltalán nincs így. A kemény telek csak összehozzák az embereket. Ezt még a kora őszi Minneapolison is meglátszott.

Ma harminc centi hó esett Budapesten. A város csöndesebb lett. A Városliget megtelt szánkózó gyerekekkel, nőttek a hóemberek egymás után. Az egyik rádióban egy hegyi utcán lefelé síző fiatalemberről tudósítottak. Nagyon sokan sétáltak az utcán, néhányan babakocsit próbáltak tolni a havas utakon. Az autók letisztítása összehozta a környékünk, amúgy elég flegma, lakóit. Nyoma sem volt az elemekkel folytatott elkeseredett küzdelemnek. Mindenki segítőkész volt és laza.

Minneapolisban az idén elmaradt a torna utolsó napja. Zuhogott az eső, ami nagyon ritka arrafelé. Mi itthon, végre igazi telet kaptunk. Tavaly már itthon, az Omszki  csömöri tavon is rendeztek szupermini tornát.Hétvégétől pedig hivatalosan is használható a Balaton és a Velencei tó jege a kijelölt helyeken.  Irány a szabad levegő! 

7 komment

Címkék: amatőr minnesota minneapolis szabadtér grundhoki

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr301705205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tcsg74 2010.02.01. 11:46:14

Nagy királyság ez a pond hockey! Egyébként a szupermini torna a csömöri tavon volt és idén is lesz 02.07-én (most vasárnap) 10-14-ig szintén ugyanott. Gyertek minél többen!!! A tó nagy részén lehet szabadon korizni, hokizni és látványos a legkisebbek meccse is.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.02.01. 13:52:20

@tcsg74: Csömöri tavat javítom, kösz!

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2010.02.01. 17:55:24

hát ez óriási, ez valóban látni kellene.

erről az egészről egyébként a russel crowe film jut az eszembe a mystery alaska.aki esetleg nem ismeri annak egy kis ízelítő:

www.youtube.com/watch?v=UHg5GRH1V14

Oscee 2010.02.01. 21:23:44

Szívesen megnézném ezt az eventet élőben, igazából még sosem volt szerencsém szabadtéri hokihoz. Sőt, normális télhez se, már mióta... (most lehetne, de számomra az idei is kimarad)
Mindenesetre ezt is felírom a véget nem érő "Megnézni/kipróbálni mielőtt meghalok" listára, a dokumentumfilmmel egyetemben.

A hólapátolás tényleg jó közösségi kikapcsolódás tud lenni, decemberben North Carolinában kapott el a nagy Appalache-hegység-béli havazás, fél délelőtt egymás autóit húztuk-vontuk-ástuk egy parkolóban, aztán egy kávé mellett elsztorizgattunk, hogy ki, hogy fázott rá jobban a hóvihart...

béca 2010.02.02. 21:18:36

Gyerekkoromban versenyszerűen teniszeztem , de az edzőm ( akit imádtunk mert nagyon értett a fiatalok nyelvén ) rengeteg más programot is szervezett nekünk, tanítványainak. Képes volt arra , hogy telente levitt minket vonaton a szüleihez Kiskörösre ahol volt egy tó. A nevében nem vagyok biztos, de mintha a népnyelv nemes egyszerűséggel csak Büdös tónak hívta volna. Ott egész sötétedésig ütöttük a pakkot. A bot tán még meg is van valahol a szekrény mélyén, sajnos azután már nem használtam. Azok voltak a szép idők.

on top of the world 2010.02.03. 02:41:16

NAGYON KIRÁLY
össze kellene szervezni a legközelebbi ilyenre pár szponzort meg pár magyar hokibarátot :-)
hokibuli bulihoki :-D

Tejpalkó 2010.02.03. 16:03:59

Igazi jég a Balatonon.
Szombaton (febr. 6.) Siófokon az Ujhelyi strand mellett rendeznek jégkarnevált, amatör hoki csapatok is játszhatnak.
süti beállítások módosítása