Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Durva fejek

2010.09.13. 08:14 quitz

A hokitörténet talán legdurvább családja a Spancer család. Az öreg Roy hokiapukaként, fia Brian NHL játékosként halt erőszakos halált. Tanulságos történet. Tessék sokat lazítani!

 

 

Roy Spencer egy kanadai kisvárosban Fort St. Jamesben nevelgette fiát, és minden álma az volt, hogy a gyerek egy napon majd az NHL-ben fog játszani. Mindent megtett ezért az álomért, nehezen megtermelt dollárjait hoki iskolákra, nyári edzőtáborokra költötte. Vérmes hokis apukaként szupermini korától végigüvöltözte a gyerek összes meccsét. Brian nem volt ügyetlen gyerek, elsősorban ütközéseivel volt eredményes. Hamarosan egy jó nevű junior ligában, majd a WHL-ben találta magát. Ő volt a csapatban mindig a kemény legény, akinek a feladata az ellenfél megfélemlítése volt. 

1969-ben a Toronto Maple Leafs kiválasztotta a drafton, de egy ideig a Tulsa Oilers nevű farmcsapatában tartotta. Mikor végre felhívták a nagycsapatba, nagyon büszke volt az apja. 1970. december 12-én a kanadai állami televízió műsorára tűzte Brian debütálását a Blackhawks ellen. Az öreg Roy fűnek-fának elújságolta, hogy a fia első NHL meccsét országszerte nézhetik. A nagy nap estéjén, aztán mégis a Florida-Vancouver meccset adták a CBC-n a Tortontó helyett. Roy Spencer iszonyú ideges lett. Magához vette a fegyverét, és kocsiba vágta magát. Majdnem két órát vezetett Prince George-ba, a televízió körzeti stúdiójába. Ott fegyverével a közvetítés leállítására kényszerítette a dolgozókat. Amikor dolga végeztével távozott, tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, és halálos golyót kapott. Fia, Brian következő meccsét már közvetítette a televízió. Azon a mérkőzésen, dacára a gyásznak, a fiú élete első mesterhármasát lőtte. 

Brian Specer még egy szezont lehúzott a Maple Leafsnél, utána több csapatban is játszott. Például 1975-ben döntőtt bukott a Sabres színeiben. Karrierjét követően 1980-ban Kaliforniában telepedett le. Itt rossz társaságba keveredett. Drogozott és alvilági haverjai lettek. Ez időben az alkohollal is hadilábon állt: ötször tartóztatták le ittas vezetésért. Összeköltözött egy prostival, aki nem sokkal később feljelentette egy gyilkosság miatt. Le is tartóztatták, hiszen hokis verőlegény múltja és a sok letartóztatás elegendő alátámasztásnak bizonyult. A vádak alól 10 hónapos vizsgálati fogság után felmentették, de ez sem igazán segítette önbecsülésének visszaépítését. Később Torontóban visszatalált régi barátaihoz, és elkészítette önéletrajzi könyvét, és új életet akart kezdeni. Sajnos ennek kiadását nem érhette már meg. Kaliforniában éppen kokain beszerzésen volt barátjával, amikor egy rablótámadás során lelőtték. 39 évesen hunyt el.

Nem lehetett könnyű örökség Spneceré. Valószínűleg már az apja sem volt egészen ép. Fia megkapta az öreg görcsös álmait. Mindez kiadott egy közepes hokibunyós karriert, és jó volt egy Brian Spencer életútját bemutató CBC tévéjáték témájának. A földhözragadtabb tanulság pedig, hogy elő kell fizetni online a meccsekre, és nem lehet semmiről lemaradni. Az aktuális magyar áthallás: vigyázzatok jeges büntető legények, mert úgy maradtok!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem videó nhl bunyó

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr252289780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása