Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Az Avery szabály

2008.04.15. 23:53 quitz

Trashtalknak hívják azt, amikor valamilyen sporteseményen a résztvevők alázzák, kutyapicsázzák egymást, hogy kihozzák az ellenfelüket a sodrából. A  legundorítóbb ez, a nem éppen sportemberek által játszott pókerben, ahol a játék nagyja amúgy is szájjal megy. A hokiban sem ismeretlen ez, de most Sean Avery, a New York Rangers balszélsője valami egészen töményen, tettekkel szemetelte tele a játékot.




Pest-nek (ártány, zaklató - budai gyerek, vidéki gyerek nem röhög!) hívják a jégkorongban az olyan játékost, akit arra tartanak, hogy az ellenfél játékosait idegesítse. Feladatuk, hogy odaszóljanak, odaszúrjanak, mindenféle sumáksággal idegesítsék a játékosokat, bunyóba hergeljék az ellenfelet, majd áldozatként meneküljenek az általuk kiprovokált  verekedés elől. Ilyen játékosnak tartják Ruutut, Lemieux-t, Tuckert és Sean Avery-t, akinek munkásságát egy kicsit pozitív színben tűnteti fel ez a vidám összeállítás.

Avery vasárnap új szintre emelte az ártányságot, amit játszott az már egyenesen trashplay. Nem sumák szurkálásokkal tartkította a játékát, hanem játéka maga szemét: nyíltan, de betű szerint nem szabályellenes játék ami a másik bosszantására irányul. A Devils kapusának, Brodeur-nek már sokszor meggyűlt a baja Averyvel korábban is, de azok a szokásos kapustaglózásból indultak főleg. A játékkal nem törődve a kapus orra előtt a bottal hadonászni az tényleg valami újdonság. Felfigyelt erre az NHL szabályalkotó bizottsága is, és új szabályként megtiltotta az ilyen viselkedést, amit csak Avery szabálynak becéznek.

Jogszociológiai probléma, hogy a szabályoknak mennyire kell részletesen követni az életet. Hozzunk-e mindenre új szabályt, vagy gyakorlatilag elég lenne a tízparancsolat, esetleg a római jog? A túl sok, és túl specifikus jogszabály nehezíti az eligazodást, és a túlcizellált szabályokból már nem is ismerünk rá arra a társadalmi normára, ami megtilt egy viselkedést. Ez igaz az Avery szabályra is. Aki elolvassa nem érti, hogy ezt meg minek kellett becikkelyezni, viszont aki megnézi a videót, az egyből érzi, hogy ennek a srácnak és minden követőjének arccal a palánkon a helye.

Nem lehet minden trashplayer innovációra szabálymódosítással reagálni. Már így is nagyon vastag a szabálykönyv. A videón látszik (0:24 körül, és lassítva 2:17-nél), hogy csapattársa Chris Drury is odaszól Averynek, hogy álljon le ezzel a játékkal, aki persze szarik rá. Ha nem kettős emberelőny van bizonyára jött volna valaki a New Jerseytől, hogy elgázolja. Jobb lenne az ilyeneket amolyan hokisan egy-két maflással elintézni a jégen és nem új szabályokat hozni. Akik még sokat tehetnek az Avery félék eltűnteséért, azok a Rangers döntéshozói. Nem hiszem, hogy lenne rajongó, aki büszke lenne erre a sportemberhez nem méltó majomkodásra. Remélem, jövőre már nem lesz a Rangers tagja!

3 komment · 1 trackback

Címkék: video jégkorong szabályok pest hoki nhl new york rangers brodeur rájátszás avery trashplay jogszociológia

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr45427546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: reloj analogico online pantalla completa 2018.04.06. 08:49:35

Kerámia mozaik egy könnyed otthonba - Mozaikos blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Video Tóni 2008.12.05. 19:29:11

Hat mérkőzésre szóló eltiltást kapott Sean Avery, az észak-amerikai profiligában (NHL) érdekelt Dallas Stars szókimondó hokisa.
A csatár játékjogát azután függesztették fel, hogy kedden több játékosról sértően nyilatkozott. Avery arra célzott, hogy már két olyan volt barátnője van, akik jelenleg más hokissal randizgat.

A liga és a klubja vezetői szerint ezzel megsértette mások személyiségi jogait, és az ilyen jellegű nyilatkozatok elfogadhatatlanok.

Avery az NHL egyik legantipatikusabb figurája, pályán és azon kívüli sportszerűtlenségei miatt számos eltiltást kapott már.

MTI

Cilacila 2008.12.08. 16:55:12

szerintem magatol leallt volna a jatek, ha valaki odamegy, s jol megveri, akar a kapus, max meg egy kicsit kettos emberhatranyban lettek volna, de nincs mar aki idegesitse a kapuvedot

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.12.08. 17:38:56

Nem tudom sajnálni szegény Averyt. Már a divatszakírói, divatdiktátor karrierjére készül. Ügyes fiú, de nem nélkülözhetetlen.
süti beállítások módosítása