Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Megszorongattuk Kanadát a világbajnoki felkészítő mérkőzésen

2009.11.05. 08:30 quitz

1936-ban a magyar válogatott csak hetedik lett a garmisch-partenkircheni téli olimpián. A kanadai válogatott 15-0-s megalázó vereséget mért ránk. Távoli emléknek tűnt már az 1934-es EB bronz. Egy különös mérkőzés reményt adott az országnak. Szenzációs filmhíradó tudósítás a mérkőzésről a lapozás után!

1937 fontos éve volt a magyar jégkorongnak. Ekkor indult el az első hivatalos magyar bajnokság három csapattal, amiből kettőt is a Budapesti Korcsoláyzó Egylet (BKE) adott. Ahogy Tejfalussy Béla, a Magyar hoki sztori című könyvében beszámol róla, a Ferencváros visszalépett a bajnoki indulástól, mert a fiatal szövetség nem engedte, hogy kanadai légióst nevezzenek a bajnokságba.

Az olimpiát után következő első komoly megmérettetés a 1937 februári londoni világbajnokság volt. A magyar csapatot a BKE hokisai adták. Nem volt szokatlan, hogy egyetlen klubcsapat képviselt egy-egy nemzetet. Ebben az évben Kanada válogatottját a Kimberley Dynamites nevű british columbiai egyesület jelentette. Hogy nemzetközi tapasztalatot gyűjtsenek, már az év elején Európába érkeztek egy felkészítő sorozatra. Így jutottak el 1937 január 10-én a városligeti műjégpályára, ahol szoros 0-1-es vereséget mértek a hazai válogatottra.

 

 

Kimberley egy álmos kis bányászváros Kanadában. Csapata 1931-ben szállt be a területi felnőtt bajnokságba. Hamarosan sikerrel szorongatta a helyi erős csapatot a Trail Smoke Eaterst. Pár év alatt eljutottak a legkomolyabb amatőr trófea, az Allan Kupa elnyeréséig. Ez a díj rendszerint együtt járt akkoriban Kanada nemzetközi képviseletével  is. A derék bányászok közül volt, aki többre tartotta a nyugdíjas bányász állást, és a sikerszéria során lemorzsolódott. A világbajnokságra egy komolyabb kanadai és egy lazább európai túrával készültek fel. Az európai felkészülési meccseket 141-33-as gólaránnyal tudták le. Ennek tükrében igazán értékesnek számít a magyar válogatott egygólos veresége. A Kimberley aztán Londonban is meggyőző fölénnyel nyerte el a világbajnoki címet 60-4-es gólaránnyal és hat bekapott gól nélküli meccsel.

Nekünk a VB-n csak a románokat és a franciákat sikerült legyőznünk, a németekkel és a csehekkel remiztünk, a többiektől elég simán kikaptunk. A kanadaiakkal nem kerültünk szembe a tornán. Ezer szerencséjük!

UPDATE:

További friss hírek a múlt századból a Filmhíradók Online-on www.filmhiradok.nava.hu Használjátok nyugodtan a kommentálási és címkézési lehetőséget, ha fontos dolgot tudtok a videók tartalmáról.

8 komment

Címkék: történelem magyarország kanada világbajnokság válogatott sporttörténet filmhíradó

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr831501275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2009.11.05. 11:46:30

Köszönöm a hívatkozást egy év után már ezt is nagy eredménynek tartom.

Video Tóni 2009.11.05. 21:36:31

Nagyon király a felvétel, ha belegondolok hogy szegény nagypapám még 18 éves se volt ekkor...

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2009.11.08. 19:40:33

köszönöm a kommenteket itt és a jégkorong.blog.hu-n. ezek alapján felvettem az adatbázisba a válogatott tagjait.

stero · http://newyorkrangers.blog.hu/ 2009.11.10. 22:40:03

hát ez parádés. ilyenek vannak a filmarchívum birtokában? még - még :)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.11.11. 12:39:16

UPDATE:

További friss hírek a múlt századból a Filmhíradók Online-on www.filmhiradok.nava.hu Használjátok nyugodtan a kommentálási és címkézési lehetőséget, ha fontos dolgot tudtok a videók tartalmáról.

Hartyi 2009.11.18. 19:49:27

Olvasom, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség honlapján, 2500 Ft-ért kapható a Magyar Hokisztori c. könyv, viszont a szerzőktől 1800 Ft-ért, dedikálva megkapható. Én is így vettem, ha valakit érdekel, keresse Tejpalkót.

munkagep 2009.11.30. 22:15:04

@Tejpalkó: nekem a feleségem vette meg tavaly Karácsonyra, de dedikálást lehet, hogy még kérek! :-)

Tejpalkó 2009.12.06. 20:33:46

@munkagep: Nagyon szívesen, ha sürgős megtalász a Széna téri jégpályán edzés időben (Jégkert SE honlapján), vagy a Kisstadionban az FTC-UTE meccsein.(lehet, hogy árusítani is fogjuk a könyvet)
süti beállítások módosítása