Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

A legnagyobb balhé

2010.03.22. 08:19 quitz

55 éve, Szent Patrik napján tört ki a Maurice Richardról elnevezett óriásbalhé Montreálban. Frankofon munkásosztály, dölyfös jenkik és a tömegmédia hatalma.

Nehéz ma Magyarországon elképzelni, hogy mit jelentett a háború után a Montreal Canadiens Kanadának, és főleg a francia közösségnek. Ez volt az Aranycsapatuk. Ez volt Kanada válasza az egyre nagyobb arcú amerikai csapatokra, és ez volt a francia munkásosztály válasza a dölyfös kanadai angolszász középosztály számára. Tehát minden elemében a küzdelmet, a dacos ellenállást jelentette. A Habs pályája volt az, ahol szimbolikusan helyreállt a világ rendje, kiegyenlítődött minden különbség és csak az érdem számított. Hogy ki az ügyesebb mesterlövész, és ki a keményebb védő.


Könnygáz mámor a Canadiens csarnokában


Ha a Canadiens mindezt jelentette, akkor a csapat szélsője Maurice Richard volt a Canadiens egy személybe sűrítve. Szegény sorból származott, és nem nagyon beszélt angolul. Szenvedélyes, öntörvényű jobbszélső, aki a korának minden lehetséges rekordját megdöntötte. Minden felnőtt őt csodálta, és minden gyerek az ő számára, a 9-esre vágyott. A 9-es Canadiens mez még a kanadai ötdolláros bankjegyen is szerepel. Nemrég film készült az életéről.

Mindezt 1952 óta már milliók követhették televízión keresztül. A legendás Foster Hewitt (He Shoots, He Scores!) is televíziós közvetítő lett húsz év rádiózás után. A mérkőzéseket gyakran a szomszédoknál vagy éppen műszaki boltok előtt összeverődve, fagyoskodva nézték. Ha történt valami a jégen, az már nem pusztán néhány ezer néző élménye volt. Ha valakit a palánkra löktek arccal, azért nem csupán néhány ezren akartak vért látni.

1955. március 13-án Bostonban játszott a Canadiens. Az átlagosnál keményebbé vált a mérkőzés. Ilyenkor a szokásosnál is több jut a sztárnak, Maurice Richardnak. Rendszerint legalább egy, de inkább két védő volt ráállítva, akik szóval és tettekkel folyamatosan darálták Richard idegeit. Néha meglepő sikerrel. Ilyen volt ez a bostoni este is. Egykori csapattársa Hal Laycoe magas bothasználat során úgy fejbevágta, hogy később öt öltéssel kellet összevarrni az arcát. Richard nekimen Laycoe-nek, aki azonnal ledobta kesztyűit. Frank Udvari, a vonalbíró megpróbálta lefogni Richard-t, de az kiszabadult a dupla nelsonból és két ütéssel kiütötte a bírót. A meccs végén a bostoni rendőrök várták az öltözőnél. Végül nem vitték el, az NHL-re bízták a bíráskodást. Március 16-án az NHL fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy Richard-t a szezon végéig eltiltja. Clarence Campbell az NHL elnöke példás büntetésről beszélt aznap a televízióban.

A kanadai szurkolóknak a soha nem látott mértékű büntetés túlzásnak tűnt ("Hiszen Richard-t elvakította a szemébe ömlő vér"), másoknak meg kifejezetten enyhének. Akár látta, mit tesz, akár nem, a statuálás volt a lényeg. Ehhez pedig hozzátartoztak Campbell kemény nyilatkozatai, és az is, hogy tüntetőleg mejelent a következő Canadiens mérkőzésen.

A Habs nagy riválisát a Detroitot fogadta. Campbell késve érkezett, így lemaradt a meccs előtti tiltakozásról. A hazai szurkolók táblákkal, paradicsommal, záptojással, és egy quebeci különlegességgel: savanyított disznólábbal várták.  A megerősített védelem ellenére valakinek mégis sikerült állba vágnia az NHL elnökét. Nemsokára egy füstbombával is megcélozták. Ez jelentette a mérkőzés végét. A tiltakozásból valóságos zavargások alakultak ki. Az utcára tóduló tömeg, és a kinti tüntetők kukákat borogattak fel, autókat gyújtogattak, és több kirakatot is összezztak. Összesen 12 rendőr és 25 civil sérüt meg, 41 embert előállítottak. Hat órán keresztül állt a bál Montreal utcáin.

Másnap Richard egy beletörődő nyilatkozattal igyekezett a dühös szurkolókat megnyugtatni. Eltiltása gólkirályi címébe került, és a Canadiens is elbukta a döntőt a Red Wings ellen. A következő szezonban, éppen Maurice Richard megfékezésére lecserélték az edzőt, egykori csapattársára, a legendás Hector "Toe" Blake-re. Ezzel elkezdődött az NHL történetének legnagyobb sikersorozata, öt zsinórban megnyert Stanley kupával.

Hogy mi volt ez az egész? A Detroit tulajdonosa szerint Richardral elhitették, hogy ő egy igazi hős, és egymaga többet számít, mint maga a hoki. Ezt a verziót elvethetjük. Aligha gyújtogatnak az utcán többszázan, azért amit Richard gondolt magáról. A lelátói erőszak rendszerint társadalmi okokkal magyarázható. Sokkal hihetőbb, hogy itt az angol és francia nyelvű lakosság közötti szocio-kulturális konfliktus kirobbanásáról votl szó. A francia munkásosztály és az angol elit összeütközéséről. Campbell megtestesítette azt az arogáns, lekezelő angol főnököt, akit napról-napra el kellett viselni munkahelyükön a franciáknak. Az ő szegénylegény hősük volt Richard, aki maga is munkásember volt hokikarrierje előtt.

 

 

 

14 komment

Címkék: történelem zavargás kanada nhl boston bruins montreal canadiens maurice richard

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr271839400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pankratov 2010.03.22. 10:41:55

@quitz
Azon gondolkodom, hogy Hubs rajogó vagy-é, vagy csak azért írsz viszonylag gyakran róluk, mert ennyire erőteljes a múltjuk?
Vagy esetleg valami más?

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.03.22. 11:05:07

@Pankratov: Erős múlt, nehéz megkerülni. A tavalyi centenárium miatt sok jó sztori, dokumentum előkerült. És én meg baromi ritkán írok, így könnyen összecsúszhat.

Pankratov 2010.03.22. 11:14:52

@quitz:
Végül is, bármi legyen az oka, én direkt hasznot húzok belőle
;)

bomk 2010.03.22. 13:35:34

Szia! Richard szelso volt, nem center. Elmer Lach volt a center, Toe Blake a balszelso. Nagyon jo h. irt errol valaki. A filmben is hangsulyosan mutatjak a Duplessis rezsimet, amirol kesobb megjelent a "La théorie du roi nègre" vezercikk, vagy irhattal volna meg a ket referendumrol, foleg az 1995-osrol, amikor fel szazalekon mulott, h. Quebec nem lett fuggetlen allam.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.03.22. 13:44:10

centert írtam? uh, javítom, kösz.
A történeti háttérrel nem vagyok annyira tisztában. Még ez a csendes forradalom is új volt.

Pankratov 2010.03.22. 15:47:38

@bomk:
látom te csak e komment kedvéért reggeltél. Ejsze valami szakértő bujtálhat itten...

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.03.22. 16:04:38

@Pankratov: Akkor már megérte elírnom Richard pozícióját

p@lee22 2010.03.22. 19:43:18

Köszönet a cikkért! :)

zsp · http://poker.blog.hu 2010.03.23. 00:18:12

kurvajó! ebből a cikkből MINDEN új infó volt.

Sancho Panda 2010.03.24. 20:54:43

Most vettem észre, hogy a banneren is Maurice Richard lövi a pakkot. :)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.03.24. 22:08:10

@Sancho Panda: Ez egy kevert identitású 9-es egy mesekönyvből. bodicsek.blog.hu/2008/07/16/hokis_mesekonyv_1
ráadásul inverzben :-)

Sancho Panda 2010.03.29. 12:30:37

@quitz: Aha! Így már mindjárt más! :) De így inverzben, engem akkor is a Montreal régi mezére emlékeztet.
süti beállítások módosítása