Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Playoff 2010 - Kelet

2010.04.14. 08:05 quitz

Kialakult a playoff párosítása. Régi rivalizálások, új remények. A csatárok vagy a védelem nyeri a meccseket? Mennyi múlik a kapusokon? Számít-e a hagyomány? Min múlhat a győzelem? Keleten kezdjük.

Washington Capitals

Azok a gyerekek akik a 2005-ös lockout után kezdték követni az NHL-t nagy valószínűséggel Washington rajongók Ovecskin miatt. Az első két év nehéz lehetett nekik, gyötrelem volt a csapat botladozását nézni. Végtére az idő és a szakvezetés is nekik dolgozott. Összeállt egy erős csapat bivalyerős támadással, és szerényebb, de reménykeltő védekezéssel. Az alapszakaszban 318 gólt lőttek, ebből 109-ben volt benne Ovi keze. De Nicklas Backström és Szjomin is kitett magáért. A gond a kapuban kezdődik. Jose Theodore és Varlamov a 23. és 24. eredményesség alapján ebben az idényben. Tavaly Varlamov eléggé leszerepelt a rájátszásban, a Pittsburgh ellen öt meccsen húsz gólt kapott be. Így is elég komoly az esélyük, hogy keleten nyerjenek. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy az alapszakasz győztesek ritkán vitézkednek. A Caps végig mehet, ha ráncba szedi a védekezését. Elől biztosan jól fognak tolni.


Montreal Canadiens

Tavaly a kerek 100. évforduló miatt nagy volt a várakozás a Canadiensszel szemben. Teljesen alaptalanul. Ki is söpörte őket a Bruins négy meccs alatt. Idén ennél szebb reményekkel vághatnak neki. Ennek első sorban a szlovák válogatott kapus Jaroslav Halak az záloga. Ha neki megy, a csapatnak is megy. Szakértők szerint a legnagyobb baj a Habsszel egyszerűen az, hogy töpörtyűk, kicsik. Simán elsodorják őket a kapu előtti szituációkban. Az emberelőny kihasználásuk viszont kifejezetten eredményesek. Gionta idén elég kevesett játszott, Cammalleri sem ontotta a gólokat. Szerintem ez legfeljebb egy hazai győzelemre lesz elég. De egy szinte vallásos hittel követett csapat rajongói mindig bíznak.

Tipp: Caps megy tovább az ötödik meccsen.

 

Boston Bruins

Szimpatikus fiatal csapat, néhány szimpatikus öreggel. Egy nagynevű egyesület hosszú idő után mostanában kezd éledezni. Tavaly a legeredményesebb keleti csapatként zárták az alapszakaszt. Na, ettől most elég távol vannak. A vitathatatlanul erős védelem mellett elég gyengén állnak góllövőkkel. Phil Kessel távozása után a 21 gólos Marco Sturm vezeti a házi góllövő listát. A 2.39-es meccsenkénti lőtt góllal a leggyengébbek az NHL-ben. Összehasonlításén meccsenként majndem másfél góllal többet lő a listavezető Washington. Úgy lehetnek mégis itt, hogy a második legkevesebb gólt kapták a ligában. Azt mondják, hogy alapszakaszban a jó támadás, playoffban a jó védelem a kulcs a győzelemhez. Ilyen kevés góllal viszont biztosan nem fog menni. Ha felépül Marc Savard, talán sikerülhet az első körön túljutni. Személy szerint örülök, hogy bejutottak, talán összehoznak még egy ilyen jó kampányt.

 

Buffalo Sabres

Az olimpia óta Ryan Miller előtt minden bostoni kalapot emel. Kivétel talán az újonc Tuuka Rask, aki 0.931-gyel éppen Miller előtt az alapszakasz legeredményesebb kapusa. Egymás ellen kezdenek, hamar kiderül, hogy ki a jobb a rájátszásban. A  csapatban egyetlen játékos sincs, aki nyert volna már Stanleyt. 1999-ben már jártak a döntőben a jelenlegi edzőjükkel, de akkor kikaptak a Dallastól. A csatárok idén az átlag alatt teljesítettek. Thomas Vanek a szokásos 40 helyett csak 28 gólig jutott, Derek Roy 29-et lőtt. Elég erősen kezdték a szezont, aztán nem jöttek azok a gólok. Az emberelőnyöket nagyon hatékonyan védekezik. Ha ehhez sikerül betalálni, akkor egy kört tovább is mehetnek. Onnantól nem lesz elég Miller. Vaneket földijei egy csodaszép dallal tüzelik: Delicious Red - Vanek Song

 

Tipp: Sabres megy tovább a hetedik meccsen.

 

New Jersey Devils

A tavalyi alapszakaszban nagyon dübörgött a Devils. Ezért is volt nagyon meglepő, hogy az első körben kiverte a rájátszásból a nem túl acélos Carolina Hurricanes. Idén sem volt gond velük. Az alapszakaszban hatból hatszor megverték a Penguinst. Kovalcsuk leigazolásával Zack Parise vállán is kisebb a teher, kiegyensúlyozottabb lett a csapat. Martin Brodeurt idén pihenetették a playoffra, ami biztosan jól is jön a 38 éves kapusnak. Ha két meccset hoznak, akkor újabb fontos mérföldkövet hagy maga mögött Brodeur. Ő lehet, minden idők második legtöbb playoff győzelmét elérő kapusa. Patrick Roy 151 győztes meccse elérhetetlen. Ha még jobban összerázódnak a sorok, és főleg a powerplay egység, akkor nagyon veszélyes csapat lesz idén a Devils.

 

Philadelphia Flyers

A Flyers paraszthajszállal, rávezetésekkel jutott be a rájátszásba egy ki-ki meccsen a Rangers ellen. Ezt a szezont főleg az emberelőnyös gólokkal hozták. 21,8%-os emberelőny kihasználásukkal a liga harmadik legeredményesebb csapata. 5-5 elleni játékban szerzett gólok alapján csak a tizenhetedikek az NHL-ben. Emellett nagyon nehezen fordítanak. Ritkán nyernek meccset, ha az első harmad után vesztésre állnak. Az első és második számú kapusuk mellett sérült még Jeff Carter is, aki a legeredményesebb góllövőjük volt az alapszakaszban. A hálót legalább májusig az a Brian Boucher őrzi, aki 0.897-tel a liga kapusai között rangsorban a 39. helyet foglalja el. Nem nagyon teremhet itt babér a Devils ellen.

Tipp: Devils megy tovább a negyedik meccs után.

 

Ottawa Senators

Újra itt az Ottawa az Annaheim ellen simán elbukott 2007-es döntő után. Tavaly már túl sem jutottak az alapszakaszon. Ottawa nagy visszatérő a kanadai profi hokiban. A reménység az NHL csapatukat vesztett kanadai városoknak. Ettől azonban még egyaránt utálják mindnehol. Amiben egy Habs és egy Leafs szurkoló egyetért az, hogy a Sens az vicc. Nos, tréfának biztosan nem rossz, hiszen ők voltak az utóbbi évtized legeredményesebb kanadai NHL csapata. Túl sokat nem lehet elmondani róluk. Alfredsson, Spezza, Fisher és Kovaljov vezetik a házi pontlistát. Brian Elliot kapusuk egy rendes iparos, és ez elég is volt arra, hogy a szezon közben leszorítsa Leclaire-t a kezdő helyről. A meglehetősen átlagos csapatnál Cory Cloustont szokták emlegetni a siker kovácsaként. Az újonc NHL edző a AHL és WHL csapatoktól érkezett, de nagyon rendberázta ezt a korábban igencsak szétzilált csapatot. Messze azért még nem fognak jutni.

 

Pittsburgh Penguins

Mit lehet még elmondani a Penguinsről? A legutóbbi három rájátszásban összesen 46 mérkőzést játszottak, amiből 31-et hoztak. Itt játszik a Richard Trophy idei holtversenyes győztese Crosby, a tavalyi Art Ross győztes Malkin, és a harmadik sorba is olyan center jut, mint Jordan Staal. A védelemre és a kapusra sem lehet panasz. Talán a sikeréhség hiánya, ami megnehezíti a bajnoki duplázást. De ez a csapat koránt sem hízásra hajlamos brazil nőcsábászokból áll. Csupa fejlődésképes, szépen érő fiatal alkotja a csapatot. Még egyáltalán nincsenek a teljesítőképességük csúcsán, és az akarás sem hiányzik belőlük. Ha Fleury továbbra is hozza az idegenbeli meccsfordító védéseit, és Malkin is úgy veszi a vállára a csapatot, mint tavaly, könnyű útjuk lesz a konferencia döntőbe.

Tipp: Penguins megy tovább a negyedik meccs után.

2 komment

Címkék: nhl rájátszás playoff

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr891913439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taxilovearsenal (törölt) 2010.04.14. 21:47:57

Jó írás, remélem a Bruins esetében tévedsz. Más: Halak szlovák, ha jól tudom, nem cseh.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.04.14. 23:30:58

Szlovák, persze. Köszönöm! javítottam.
Bruins felszívhatja magát. Én is csak hetedik meccsre tippeltem a döntést.
süti beállítások módosítása