Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

A csapat, amit a szurkolók mentettek meg

2011.03.28. 08:45 quitz

Eladó a Toronto Maple Leafs többségi tulajdona. Az Ontarió állam pedagógusnyugdíjait kezelő alap 1,3 milliárd kanadai dollárra értékeli részvénycsomagját. Nem hiszem, hogy megelégelték volna a csapat eredménytelenségét. Még ma is a Torontó a legjobban jövedelmező NHL csapat. Csődről tehát szó sincs, így aligha kell beszállniuk a szurkolóknak a csapat üzemeltetésébe. Pedig nem lenne példa nélküli eset.

Hallottak már a Bajen Fans Hockey nevű csapatról? Nem? Pedig elég hangos társaság. A stockolmi Hammarby evezős klub 1920-ban jégkorong csapatot is alapított. Az ötvenes évekig nyolcszor voltak svéd bajnokok, a nyolcvanas évek közepén pedig elköszöntek az első osztálytól, a Hockey Allsvenskantól. 2008-ban a Hammarby csődbe ment, és megszüntette a jégkorong csapatát. A szurkolók nem pártoltak át a szintén stockholmi  Djurgårdens vagy AIK-hoz. Nem nyugodtak bele csapatuk elvesztésébe. Ú gy döntöttek, hogy új csapatot indítanak Bajen Fans IK néven. A Bajen a Hammarby beceneve. A 2008-2009-es szezonban az IIHF által jegyzet legalacsonyabb, negyed osztályban kezdte a csapat. A következő szezonban feljutottak a harmad osztályba. Idén már feltartóztathatatlanul feljutnak a másodosztályba. Onnan már csak kettőt kell ugrani. A szurkolók megfogadták, ha visszajuttatják a csapatot az Allsvenskaba, akkor újra visszaszerzik a Hammerby nevet a csapatnak. Addig is szurkolnak, és előkerítik a szükséges pénzt a fenntartáshoz. Jelszavuk: Szurkolók, a szurkolókért.

 

(cc gombra nyomva előjön az angol felirat)

Egészen különös példája ez a jégkorong körül kialakuló szurkolói kultúrának. Ha baj van, nem a szövetséghez, az önkormányzathoz vagy az államhoz rohangálnak. Nem választanak kormánypárti politikust a klub elnökének. Nem tüntetést szerveznek a klubház elé. Nincs hiszti. Munka van.  Amerre járnak izzik a csarnok. Érdemes megnézni.


 

1 komment

Címkék: svédország szurkolók hammerby

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr712737232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lauren Robert 2011.04.03. 22:25:33

hahó
van valami szerkesztőségi mail-cím, amire lehet nekted írni?:)
süti beállítások módosítása