Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Mit ér egy csapat 2008-ban?

2008.11.14. 09:32 quitz

Tavasszal a Forbes magazin nyomán utánanéztünk, hogy mennyit is ér egy NHL csapat. Idén már Spiler Istvánt is annyira megragadta az aktuális összeállítás, hogy a múlt héten minden közvetítésében idézett belőle. Nézzük, mennyit kell félreraknunk, ha akarunk egy csapatot!

2007-2008-as szezonban 13%-kal nőtt a bevétel, az átlag így egyesületenként 92 millió dollár. Nőtt az átlagos nézőszám és a jegyár is. A főbb amerikai sportok közül a hokimérkőzések látogatói élnek a legjobb anyagi körülmények között.

Az NHL csapatok átlagos értéke 10%-kal 220 millió dollárra nőtt. Így elmondható, hogy nagyjából két és fél év bevételét kell kiköhögni egy csapatért. Tehát ha van 44 milliárdunk, amit egy NHL-es franchisera költenénk, akkor az körüblelül egymilliárdot fiall évente. Azért ez nem a világ legjövedelmezőbb üzlete, de elég menő dolog klubtulajdonosnak lenni. Kis szerencsével egy üzletileg gyengébb csapathoz 170 millió körül hozzá lehet jutni. Tavaly éppen az Edmonton és a Nashville kelt el ilyen áron.

A trenddel szemben tavaly bukó volt a Phoenix Coyotes és az Islanders is. Úgy néz ki, hogy Arizonában nem tud megélni egy profi jégkorong csapat, és a new yorki városi régió is elvan a Rangersszel és a Devilsszel. A két küszködő klub hazai mérkőzéseinek átlagos nézőszma 13 illetve 14 ezer fő. Lehet, hogy ez a két csapat a következő szezonban már máshol játszik.

A Forbes szerint a gazdaságilag sikeres csapathoz nem is kellenek igazán sztárok, mint ahogyan azt a Toronto példája igazolja. Szerintem azt, amit a Toronto megenged magának - emberöltők óta nem nyertek Stanleyt, mostohán bánnak a sztárjaikkal, amíg vannak - csak egy igazi hokibolond közegben lehet megtenni. És tegyük hozzá, hogy egy olyan laza helyen, ahol nem küldenek az ultrák halálos fenyegetést edzőnek, klubtulajdonosnak, ha elmaradnak az eredmények. A tavalyi NHL szezon nem kis mértékben a kiemelkedő új sztárok (Ovecskin, Kane) miatt lett sikeresebb, mint az előző években. A sztár nélküli Toronto mások sztárjain potyázik, amikor spórolós felálással fogadja más csapatok klasszisait.

Csak az összehasonlítás kedvéért. Egy átlagos NBA csapat 69%-kal, egy baseball csapat 114%-kal,  és egy NFL csapat 354%-kal drágább egy NHL franchise-nál.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság jégkorong hoki nhl

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr69743019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása