Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

A hokimez

2009.06.16. 09:00 quitz

Volt már párszor szó a kanadai néplélekről és népszerű kultúráról itt ezen a blogon. Elkerülhetetlen, hiszen olyan fontos része a kanadai identitásnak a jégkorong, mint az angoloknak a foci. Hazai példát nem sikerült mondanom, hiába pörgettem le fejben újra a Soproni sör reklámcélú közhelyparádéját.

A legismertebb kanadai mese alig harminc éves. 1979-ben írta Roch Carrier A hokimez címmel. Először franciául, majd angolul jelent meg. A történet a frankofon és angolszász kanadai közösség közti ellentétről szól a jégkorongon keresztül. A szerencsétlen quebeci gyerek anyja nem tud rendesen angolul és véletlenül Toronto Maple Leafs mezt rendel fiának az Eaton csomagküldő katalógusából. A környéken minden srácnak Montreal Canadiens meze van, természetesen mindegyiknek Maurice Richard 9-es számával a hátán. Egyedül hősünkre erölteti rá anyja az ősellenség mezét. Megvetés és kitaszítottság lesz a gyerek osztályrésze, és mindez csak a mez miatt. Végül a templomban köt ki, ahol azért imádkozik az Úrhoz, hogy küldjön pusztító molyokat a gyűlölt mezére.

Szimpla kis történet ami nem foglal állást a frankofon és angolszász közösségek szembenállásában. Nincs szájbarágós tanulság, hogy "Gyerekek a mez az csak egy mez, attól aki alatta van nem változik". Mégis, a megosztottságról szóló mese franciául és angolul is ugyanolyan népszerű, mert inkább arról szól, ami összeköt, a hosszú telekről, az összetartozásról, a jégkorong mindent átható jelenlétéről. Így kerülhetett fel 2002-ben egy idézet a könyvből a kanadai ötdolláros bankjegyre angolul és franciául. A bankó  hátoldalán gyerekek hokiznak a tavon, az egyikük a legendás 9-es mezt hordja.

 

Gyermekkorom telei hosszú, hosszú évszakok voltak. Három helyen, a templomban, az iskolában, és a jégpályán éltünk. De az igazi élet a jégen volt.

 

 

Roch Carrier, a könyv szerzője színes pályát fut a könyv megjelenése óta. Különféle politikai kalandjai utána a Kanadai Nemzeti Könyvtár élére került. Nem kis részben neki köszönhetően már egy intézményben működik a könyvtár a Nemzeti Levéltárral. A LAC becenévre hallgató intézmény szuper digitális gyűjteményeket tesz hozzáférhetővé az interneten, köztük egy gyönyörű hokitörténeti gyűjteményt Carrier előszavával.

Nincs hódító gyerekkönyv jó rajzok nélkül. A Hokimezhez Shaldon Cohen készített nagyszerű illusztrációkat. 1980-ban animációs film is készült a rajzaiból, amit  maga Cohen rendezett. A mese generációkon átnyúló kulturális hatás előtt tisztelegve a National Film Board of Canada digitalizálta és elérhetővé tette. Jó szórakozást:

 

 

 

Feladatsor a bejegyzéshez:

Nevezze meg a Magyar Országos Levéltár vagy az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját! (1-1pont)

Nevezzen meg 1 db, a modern nemzeti identitás kialakításában fontos szerepet játszott gyermekkönyvet. (1-1pont)

Nevezzen meg 1 db magyarországi releváns művészeti alkotást a sport témaköréből. (filmért 1 pont, könyvért 2 pont, képzőművészeti alkotásért 3 pont jár)

Hány filmet tesz elérhetővé a Magyar Nemzeti Filmarchívum a kulturális örökségből? (1 pont) Ebből sport témájú? (2 pont)

 

11 komment

Címkék: kultúra mese videó kanada rajzfilm hoki toronto maple leafs montreal canadiens

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr551186049

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Bodicsek: A hoki mez « Soproni Hírek 2009.06.16. 21:20:51

[...]A hoki mez">Bodicsek: A hoki mez tovább: Bodicsek: A hoki mez 2009 06 16 |[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béca 2009.06.16. 18:53:03

Végre quitz, lejöttél az Elefántcsonttoronyból! :)
Ez a Kanada egy remek ország remek sporttal. Csak egy baj van vele ... piszok messze van.
Az első két kérdésre nem tudnék csípőből válaszolni. A művészet és sport kapcsolatánál egyből az 50-es évekbeli filmek jutnak eszembe mint a Futbólia és a Civil a pályán. Persze akkor még sikk volt Magyarországon a foci. Mostmár a korong az. Lehetne is egy játékfilmet fogatni vele kapcsolatban.
Pár hónapja kerestem a Civil a pályán-t a Filmarchívumban. Nem volt. khm

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.06.16. 21:17:29

@béca: sajnos kurva sok munkám volt. És nyomasztott, hogy a sok írnivalóra nincs időm. Most hogy holt szezon van, lehullt a teher.

az 50-es évek sportfilmjei elég sematikus propagandafilmek. Talán kivétel a Csodacsatár (Futbólia), ami 1957-ben készült és pont kifigurázza a Civil a pályán c. filmet és társait. 1957-ben nem is mutatták be, egy jó darabig dobozban maradt. Az 1956-os "ideológiai zűrzavar" idején keletkezett. Sajnos a diktatúra jócskán kihasználta a sportot.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.06.16. 22:58:06

@Bodicsek: A hoki mez « Soproni Hírek: a soproni sörreklám miatt bekerült a soproni hírekbe? mu-ha-ha

legar 2009.06.18. 17:51:59

Anyám sem tud valami fényesen angolul, de azért ilyen súlyos hibát nem követett el serdületlen gyermekei sérelmére. Így aztán "normális" felnőttek lettünk valamenyien egy "normális" országban és jól tudjuk, hogy a gyűlölködéshez sajnos, egyáltalán nem kell más nyelven beszélni.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.06.18. 19:02:31

@legar: megfagyott bennem a vér, hogy én fordítottam valamit félre súlyosan, de ötödikre megértettem :-)

Sajnos a gyűlölködéshez nagyon kevés elég, és nagyon kis egyetértés is segíthet elindítani az ellentétek feloldását. A hoki ilyen közös nevező a kanadai identitásban.

Sancho Panda 2009.06.21. 09:18:22

Könyvek közül nekem Eszterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére című műve jutott az eszembe.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.06.21. 20:26:16

@Sancho Panda: focis megfejtés is ér. Te végig olvastad Eszterházy könyvét? Én az első ötven oldal után borzasztóan eluntam. Egy darabig még szenvedtem vele. Nem sikerült túl jól.

Sancho Panda 2009.06.22. 12:55:03

@quitz: Nem olvastam végig, csak úgy bele olvasgattam, ugyanis amikor kijött a könyv akkor elég sokat írtak róla, kíváncsi voltam milyen. Nem érzem veszteségnek, hogy kihagytam, mivel amúgy sem rajongok nagyon Eszterházyért, viszont semmilyen más sporttal kapcsolatos irodalmi alkotás sem jutott az eszembe ezen kívül.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.06.23. 08:31:42

@Sancho Panda: Valahogy én is így voltam vele. Foci témában Darvasi László és Moldova György alkotott emlékezetesebbet. Focin kívül meg nincs semmi.

branyik 2009.07.25. 10:25:33

Ismerek egy könyvet ami a vizilabdáról szól, csak lukas az agyam és nem jut hirtelen az eszembe se a címe sem a szerzőjének a neve(alacsony mókás vizilabdás jelenleg már öregúr, meg sokszoros olimpiai bajnok) például ebből a könyvből tudtam meg Bud Spencer valódi nevét. Na a végére csak eszembe jutott Kárpáti György medencék gólok pofonok
süti beállítások módosítása