Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Irány Stockholm!

2009.09.30. 08:00 quitz

Idén is Európában indítja négy NHL csapat a bajnokságot. A Blackhawks és a Panthers Helsinkiben mérkőzik. A St. Louis Blues a Detroittal játszik két meccset Stockholmban. Ez utóbbira mi is kimegyünk.

Lakóautóval kicsit messze lenne, öregesen, repülővel megyünk. Jön két útitársam a svejci vébéről: az egykori Leveles-kupa győztes és a legjobb humorú magyar köztisztviselő. Új arcként becsatlakozik egy barátunk, aki második lett az EA NHL '94 országos bajnokságban az öccsével. Tehát ismét együtt az intelligencia, a szaktudás és a jókedv.

A St. Louis Blues az 1967-es NHL bővítéssel került be a bajnokságba, amikor hatról 12-re nőtt a csapatok száma. A város szerencséjét annak köszönheti, hogy a Blackhawkst tulajdonló Wirtz családnak volt St. Louisbna egy kihasználatlan csarnoka. Még az sem jelentett akadályt, hogy nem adtak be csatlakozási pályázatot. Kicsit magyaros így ez a történet. A csapat egy klasszikus blues dalról kapta, amit Armstrongtól kezdve mindneki elénekelt.

Az akkori lebonyolítási rendszer megkívánta, hogy divíziónként egy-egy új csapat is bekerüljön minden évben a playoffba. Így első három évében a Blues is részt vett a rájátszásban. Kevés sikerrel. Alapvetően veteránokból építkeztek, így került a kapujukba Glen Hall és Jacues Plante, a kapus maszk úttörője. Pár évig edzőjük volt Scotty Bowman, aki összesen kilenc Stanley Kupát nyert edzőként. Nekik - bánatukra - egyet sem. Ezután a st. louisi eredetű kutyakaja gyár, a Purina vette meg a csapatot. A csarnok átnevezésén kívűl (Checkerdome) nem sok eredményt értek el. Mégis sajnálom, hogy a hazai kutyakaja cézár nem hokira, hanem csajokra költi a pénzét.

A leghíresebb Blues játékos Gretzky volt, aki élete leghalványabb 18 meccses szezonját itt töltötte 1995-96-ban. A legeredményesebb pedig Brett Hull volt. Bobby Hull azon gyermeke, ki az édesapját is túlszárnyalta több mutató szerint is. Egy szezonban elért 86 találatával minden idők második legeredményesebb játékosa Gretzky mögött. Aztán a 90-es évek közepén megváltak Gretzkytől, Shannahantől, Curits Josephtől, de nem rogytak össze. 2004-ig minden évben bekerültek a rájátszásba. Igaz, ott sosem vitték sokra. A 2004-5-ös lockout óta a csapat újraépítése folyik. Sok új játékossal, és az eredményeknek megfelelően, jó draft pozíciókkal.

Ez a szezonjuk sem lesz nagyon fényes, de mintha derengene valmai az alagút végén. Augusztus végén még aggasztó hírek érkeztek. Eric Brewer a Blues kapitánya térdműtéten esett át. Az egykor első körben draftolt védő harminc éves korára elég viharvert lett. Nemrég két hátműtéte volt, most meg a térdével lábadozik. De volt jó hír is. A csapatból három ifjút vitt el Burke edző az olimpiai keret edzőtáborába. T.J. Oshie, David Backes és Erik Johnson közül az előző kettő már a svájci vébén is szerepelt. Johnson a 2006-os draft 1/1-ese volt olyanok előtt, mint Jordan Staal, Toews és Backstrom. Első évadjában 69 meccsen 33 pontot szerzett védőként. Második szezonját el sem tudta kezdeni, mert egy baráti golfmeccsen csúnya térdsérülést szenvedett. Nem is értem miért maradt ki az elátkozott 1/1-esek közül. Mindenesetre most jól van, és sokat vár tőle a csapat. Azt még nem tudni, hogy vajon jégre lép-e a múlt héten igazolt Sydor és a negyedikként frissen draftolt Pietrangelo is Stocholmban.

Az előszezonban viszonylag jól szerepeltek, kétszer elverték a Minnesotát, egyszer kikaptak egyszer nyertek a Dallas ellen, ugyanígy végeztek a Colorado ellen. A honlapjukon lehet követni a svédországi kiruccanást. Szerencsésen megérkeztek, jól érzik magukat.  Murray edző útravalóként azt javasolta játékosainak, hogy szívják magukba az itteni kultúrát és élvezzék a rivaldafényt. Ennek jegyében gyorsan kényelmes vereséget is mértek az utóbbi két SEL kiírás ezüstérmesére a Linköpings HC-ra.

Melyik hírességet tudhatja sorai között a St. Louis Blues?

 

A Red Wings történetét bizonyára többen ismerik. A csapat egyike volt a klasszikus NHL  korszak eredeti hatosának. 1997 óta négyszer nyertek Stanley kupát, aminek köszönhetően komoly nemzetközi rajongótáboruk van. Manapság a Detroitban játszik a legtöbb klasszis svéd. Kronwall, Nicklas Lidstrom, Henrik Zetterberg, Johan Franzen, Andreas Lilja, Mikael Samuelsson, Tomas Holmstrom és Jonathan Ericsson. Míg velük szemben a St. Louisban csak Patrik Berglund áll.

A Detroitnál sérült Zetterberg, de nagyon jól akar lenni már szerdára, amikor a Farjestads BK-val játszanak felkészülési meccset. Az új sorokat még nem tudták összeszoktatni a felkészülési meccseken, ennek megfelelően elég változatos eredmények születtek. Különösen gyenge még a Bertuzzi-Cleary-Zetterberg sor. Gyakorlatilag nem létező. Cleary kettő, Bertuzzi három, Zetterberg nulla előkészületi mérkőzésen játszott.

Hány svéd látható a képen?

Ami a mi utazó keretünket illeti, minden a legnagyobb rendben van. Mindenki egészséges. A felkészülés jól sikerült. Technikai háttércsapatunk kiválasztotta a megfelelő diákszállást, ahol potom áron kerékpárt is lehet kölcsönözni. Azt még egyáltalán nem tudom, hogy kinek fogok szurkolni, és hogy tegyem-e a fejem ott a huszáros szurkolói mezben? Vagy hogy mennyire görbe lesz az este öt eurós sörár mellett? Megannyi kérdés, ami kiderül, ha sikerül kiszúrni minket a Sport 2 közvetítésén október 2-án 21 órakor.

3 komment

Címkék: hoki nhl sport tv detroit red wings st louis blues

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr21347534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robesz27 2009.10.02. 09:21:16

Jó szórakozást! Hajrá Wings!

tcsg74 2009.10.02. 11:42:28

Nagyon jó szórakozást nektek! Sajnálom, hogy nem lehetek ott veletek, de egy sörözős élménybeszámolót azért majd várok. Kisgyermekes apukák pedig vigyázzanak a svéd csajokkal!
Egyébként a "hazai kutyakaja cézár" (aki mellesleg tudomásom szerint kutyakajában már nem utazik) mindkét fia jégkorongozik! Úgyhogy, ha még csak kicsiben is, de ott van a jégpályák közelében.

béca 2009.10.02. 21:15:57

Majd árgus szemekkel figyelünk titeket ahogy a plexire tapadtok. Jó szurkolást nektek, meg persze magunknak is itt a fotelben az "1 euros" sörrel a kezünkben. :)
OFF
Kevin Smith hokis filmet csinál, aminek Hit Somebody lesz a címe. Nekem való párosítás.
süti beállítások módosítása