Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Másodközlés: Mi lesz a KHL-ből?

2008.09.24. 09:50 quitz

Első közlés a Jégkorong.blog.hu-n.

Már a KHL gondolatának nyilvánosságra kerülésének napján komoly viharokat kavart az új orosz liga ötlete. Először csak Oroszországban, ahol a Szuperliga megszűntetése a jégkorongszövetség kinyírásával is járt. Aztán volt annyi pénz, és politikai akarat, hogy az új liga lett A liga. A hazai alvadt struktúrák feltörése után a világ jégkorongtérképének átrajzolását célozták meg az új hokigarchák. A KHL a különböző állami energetikai vállalatok, és tartományi oligarchák/kormányzók fényűző játékából az NHL méltó európai ellensúlyává kívánt válni. A tervek között szerepelt, hogy majd jönnek a legjobb skandináv csapatok is, de csupán szovjet utódállamok szerepelnek a bajnokságban. Az NHL ellensúlyból annyi lett, hogy elindult a marakodás a játékosokon. Néhány esetben sikerült túllicitálni az NHL-t, néhány esetben ügyvédek elmagyarázták el a draftolt orosz kisfiúknak, hogy jobb nekik itthon. Rövid nyugalom után, most megint áll a bál.

Az NHL vezetősége már csak azért is felveszi a kesztyűt, mert azt az oroszok odadobták. Komoly hagyománya van a jégkorong hidegháborújának. Máig kiemelt helyen áll az amerikai nemzeti emlékezetben az 1980-as lake placidi olimpia, ahol legyőzték a félelmetesen erős szovjet válogatottat. A Szovjetunió szétesése óta túlságosan is megszokta már az NHL, hogy egyeduralkodók a piacon, hogy az európai ligákat simán lenyomják. Eddig egyszer nézett komoly kihívás elé az NHL, és azt a World Hockey Association (WHA) támasztotta. Ám oda nem kiöregedő sztárok, vagy harmadik soros zongoracipelők mentek át, hanem olyan poszter figurák, mint Bobby Hull. Őt 1972-ben még 100.000 dollárért át lehetett csábítani a Chicagoból a Winnipeg Jets csapatába. Most a leghíresebb átigazoló Jaromír Jágr, két évre kb. 22 millió dollárért. Már ma sem keresnek rosszul a jégkorongozók, de szerencsére nem olyan eszement a játékospiac, mint az európai futballban. Az NHL egyensúlyának, és gazdasági modelljének egyik alapköve a fizetési plafon, amit most jól megkeverhetnek az oroszok. Azért az kérdéses, hogy az olajár lufi kipukkanása után is fent tudják-e tartani a horribilis fizetéseket. Egy óriási ország, fél kontinensnyi (khm...) befolyásolási övezettel elég nagy piacot jelenthet.

Nem valószínű, hogy a KHL az NHL elől szívná el a közönséget és a játékosokat. Egyfelől azért, mert messze van a két piac egymástól. Simán megfér egymás mellett két komolyabb kontintentális liga. A közönségnek helyi sztárokra van szüksége. A játékosok sem kezdtek nagy tömegben a KHL felé fordulni. Egyelőre több kényelmet tud nyújtani az amerikai élet, mint az orosz milliomos lét. Persze ez attól is függ, kinek milyen igényei vannak. Unásig ismételték nagymellényű amerikai nyilatkozók, de valami lehet benne, hogy az észak-amerikai és európai játékosok úgy nőttek fel, hogy az NHL-ből választottak példaképet, és az lebegett a szemük előtt, hogy egy napon talán ők is ott játszhatnak.

Az biztos, hogy kevesebb lesz a fiatal orosz tehetség az NHL-ben. Az ő szempontjukból tiszta nyereség, hogy nem kell a világ másik végre utazniuk, hogy magas színvonalon végzett munkájukért magas fizetést kapjanak. A másik biztos következmény, hogy a KHL esetleges sikere arra vezethet másokat, hogy profi módon regionális bajnokságokat szervezzenek. Már hallani is egy skandináv liga terveiről. De engem még nem hallott meg az IIHF, amikor egy színvonalas BL megrendezését követeltem.

Amire igazán komoly veszélyt jelenthet az új orosz liga, az nem az NHL, hanem a fő utánpótlási forrása, az AHL. Itt legfeljebb 5 olyan játékost lehet nevezni, aki 260-nál több felnőtt bajnokin játszott. Ez 3-4 AHL szezont jelent. Innen valamelyik regionális alsóbb szintű bajnokságba visz az út, vagy Európába vagy a KHL-be. A másik veszély, hogy az NHL-es belépő fizetés korlátozott, ez nagyjából az AHL-es maximumnál van, de esetenként alatta. Eddig a felkerült játékosok kibekkelték az egyéves visszaesést, de most, a KHL-es fizetésekkel erre semmi szükség. Tehát az a fiatal, aki eddig az AHL-be igazolt, hogy onnan majd tovább jusson az NHL-be, már szívesebben igazol a KHL-be.

Az orosz játékosok és az orosz közönség biztosan nyer az új ligán. Az oroszok dollármilliós fizetésű sztárokat láthatnak 5-6000 fős stadionjaikban. A kormányzók, állami cégvezetők és oligarchák csapataikon keresztül elnyerik alattvalóik szeretetét. Az NHL oroszai jobb tárgyalási pozícióba kerültek, mert reális opció számukra az átigazolás. Hogy nekünk magyaroknak mit jelenthet a KHL azt nem igazán tudom. A várakozások azonban elég nagyok, és elég érthetetlenek.

Pár hónappal ezeltt a Jégkorong blog egyik fórumában erősen kikeltem a formálódó KHL ötlete ellen. Kifejezetten bosszantott az az antiimperialista maszlag, ami átitatta a vitát. Hogy majd a kicsi, de erős kelet-európa megmutatja a nagypofájú jenkiknek, hogy hova menjenek hokit tanulni. Ezzel a hozzáállással nagyon is elégedett lett volna a hidegháború korának magyar hivatalossága.

"A sport - elsősorban jégkorongsport - területén egyre erősebb az antiimperialista hangok ereje hazánkban. A formálódó új szovejet irányítású bajnokság  a játékosok felkészültsége és a lebonyolítás színvonala miatt méltó ellensúlyát képezi az elüzletiesedett kapitalista NHL-nek. Így az IGAZI, taktikán, elkötelezettségen és küzdőszellemen alapuló jégkorongsport hívei sem maradnak magas színvonalú küzdelem nélkül. Az orosz kezdeményezés hívószavára tömegek fordultak el az amerikai jégkorongtól, és azonosultak a felsőbbrendű szovjet rendszerű játékkal.

 

Valamiféle titokzatos stockholm szindróma dolgozhat itt. Jó az erőshöz tartozni. A kaviár mellett talán a jégkorong volt az egyetlen szerethető orosz exportcikk a szocializmusban. Időközben annyira sikerült azonosulni a ránk kényszerített nyugat-balkáni identitással, hogy most büszkén annektáltatnánk magunkat csak hogy közelebb kerüljünk a földgáz, és az igazi jégkorong forrásához. Valamelyik fórumozó egyenesen azt vizionálta, hogy Dacjuk ellen fog majd játszani az Alba Volán Székesfehérváron. Talán, ha majd arra megy a Kék Áram földgázvezeték...

Az orosz jégkorong tényleg gyönyörű játék. És valóban örömteli az, hogy valaki megcibálja az elkényelmesedett NHL bajszát. Én jobban szeretném, ha ezt az ellensúlyt egy Bajnokok Ligája jellegű európai bajnokság jelentené. Elsősorban azért, mert Magyarország ma már inkább európai, mint kelet-európai. Nem befolyásolási övezet vagyunk. Nem abban a lúzer ligában játszunk, ahol azt kellett bizonygatni, a jégkorong nem káros a társadalmi rendre, és ahol csak nehézipari centrumokban lehetett új csapatot alapítani. Mi az A csoportos világbajnokságban és az EBEL-ben játszunk. Fintorgunk a másodosztályú szlovák vendégmunkások hadára. Nekünk nem azért kell szurkolni, hogy valami nagyon csillogó cirkuszt hozzanak össze az oligarchák tőlünk párezer kilóméterre, hanem azért, hogy a magyar mérkőzésekre ne párszáz néző járjon, ne csak a bajnoki döntőt közvetítse a sport tv.

1 komment

Címkék: jégkorong hoki nhl khl

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr9536165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1nf3rn0 2008.09.24. 14:45:00

Szerintem onnantól lesz nagyobb a KHL nézettsége, ha jön jövőre a Karpat és a Salzburg, amikor már tágabb értelemben lesz nemzetközi az egész, nem csak "ex-szovjet" körökben. Szeretem nézni a KHL-t most is, de szerintem jobb lenne angol közvetítéssel és kilőni a cirill betűket, mert sokan semmit sem értenek belőle (ahogy én sem).


OFF,

quitz, most jutott eszembe, hogy az első hazai gól a tiéd :D
2008-09-21 UTE:Progym
10:16, 1-1 – Sikorcin (Dubek, Kadlubiak)

ráadásul emlékszem még jövök is egy zsíros kenyérrel, csak már nem tudom miért :)

A kezeddel minden ok? Jó kis meccs volt a tegnapi :)
süti beállítások módosítása