Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Playoff bővítés

2009.04.14. 02:00 quitz

The Hockey News legutóbbi számában amellett érvel, hogy ideje lenne a 16 csapatos rájátszást négy további csapattal bővíteni.

Az utóbbi harminc évben 17-ről 30-ra nőtt az induló egyesületek száma. A legutóbbi bővítés a 2000-2001-es szezonban volt, amikor Minnesota Wild és a Colorado Blue Jackets csatlakozott. A jelenlegi rendszer az 1979-80-as szezon óta él, amikor is a 8-8 legjobb csapat vehet részt a rájátszásban keletről és nyugatról. Ekkor még csupán 21 indulója volt a küzdelemnek. Ezt tekintve valóban elférne négy toávbbi egyesület is a rájátszásban.

Az NHL-ben a licenszek száma és a rájátászás is elsősorban gazdasági kérdés. Az indulási jogokat piacokra adják el. Egy playoff mérkőzés nagyjából egymillió dollárt jelent az otthoni csapatnak. Valamivel többet, ha mondjuk a legértékesebb csatatról, a Torontoról van szó, és valamivel kevesebbet, ha a foghíjas lelátók előtt játszó Atlantáról van szó. Tehát a plusz csapatok, a plusz mérkőzésekkel jó bizniszt jelentenek. De nem szabad a playoff mérkőzéseket elértékteleníteni sem. Ha alig esik ki csapat az alapszakasz után, akkor a rájátszás inkább a 82 mérkőzésből álló alapszakasz meghosszabbításának látszik. A szakértők szerint a feltörekvő hokipiacok számára nagy lökést adhat egy-egy playoff hely. Ha nem is azonnal, de egy-két szezon alatt komoly népszerűség- és bevétel növekedést hozhatna a kisebb piacokon.

Az ötlet támogatói szerint a bajnokság már annyira kiegyenlített, hogy semmiféle színvonalesést nem jelentene a bővítés. Aki valaha megpróbált NHL meccsre fogadni az online irodákban, az a saját bőrén tapasztalta, hogy mennyire gyakoriak is a meglepetések. Különösen igaz ez az alapszakasz vége felé, amikor minden kiscsapat ("manapság már nincsenek kis csapatok") odateszi magát. Valószínűleg nagyon ádáz küzdelmet hozna az ilyen csapatok számára a plusz forduló.

Az ötlet ellenzői szerint újabb négy csapat csak megnehezíti a lebonyolítást, még jobban a nyárba tolja a döntő idejét. Jó kiírással ez is megoldható. A tervek szerint a keleti és nyugati kilencedik és tizedik nem playoffot, hanem playint játszana. A modell az NCAA kosárlabda bajnokságban már bevált. Konferenciánként a tizedik elutazhatna a tizedik otthonába, ahol egyetlen mérkőzésen eldöntik, hogy ki utazhat a nyolcadik otthonába egy újabb ki-ki meccsre. Tehát a kilencedik és tizedik playoff helyet rabolhatna magának. Valójában ez nem tűnik túl igazságosnak, de az is biztos, hogy izgalmas mérkőzéseket láthatnánk.

 

1 komment

Címkék: gazdaság szavazás jégkorong toronto hoki the hockey news rájátszás playoff minneapolis

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr181063451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béca 2009.04.14. 21:01:11

Végülis teljesen mindegy. A Red Wings igyis-úgyis az elsők között kerül be a rájátszásba. :)
süti beállítások módosítása