Bodicsek

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a bodicsek (body check) kifejezés egy Bodicsek nevű rendkívül durva orosz jégkorongozó nevéből ered. Ma már tudom, hogy ez butaság. Bodicsek nyilvánvalóan csehszlovák volt.

Naptár

NHL eredmények

Videó diszkó

Netvibes

Add to Netvibes

Licenc

Creative Commons Licenc

Hosszú nyár

2010.09.27. 08:30 quitz

Amilyen sűrű egy hokiszezon, annyira üres lehet utána a nyár. A legutóbbi mozgalmas szezon volt, sok felé kellett figyelni. A MOL Liga mellett az EBEL-t is kell követni, aztán volt egy izgalmas világbajnokság, ahol most az A csoportos mellett, a divízió 1-est is végig kellett izgulni. Aztán volt egy olimpia, és egy nagyon izgalmas rájátszás. Ennek megfelelően a nyár üresen kongott. Én ezekkel ütöttem el az időt.

 

Teljes meccsek a szezonból a Youtube-on

Az megvan, hogy egy túlexponált jégpályán pixelemberek csúsznak, és őrülten hunyorogva keresed a korongot a féltenyérnyi képernyőn? Igen! Ez a hoki a Youtube-on. De lassan az NHL is felvilágosodik, és arra használj a Youtube-ot, amire kell. Jelenleg több mint öt tucat mérkőzés nézhető meg a 2009-2010-es szezonból. Köztük finom csemegékkel. Jó válogatás, érdemes áttúrni strand előtt.

 

Teljes meccsek a régmúltból

Az NHL Youtube csatornáján nem csak az elmúlt szezonból, hanem egészen 1971-től lehet kalsszikus mérkőzéseket megnézni. Elég menő, nem? Olyan ma már nem létező csapatokat láthatunk a jégen, mint a Minnesota North Star, a Quebec Nordiques. Láthatjuk hogyan mozgott akción kívül Gretzky, Lemieux, vagy a fiatal Jágr.

 

Hoki a HULU-n

Elsőként ki kell kerülni az IP címek földrajzi szűrését. Nem egyszerű, a IP anonimizálókat már letiltja a HULU, így be kell jelentkezni valamelyik ingyenes VPN-re, vagy vásárolni kell egy hozzáférést egy stabil VPN-re. Az ingyenes leginkább attól ingyenes, mert nem működik. A fizetős pedig nem éppen olcsó. Tessék próbálkozni, hátha van jó ingyenes. Én nem tudok ilyet.

A HULU NHL csatornáján nagyjából az található, mint a Youtube-on, de sokkal több a kurrens mérkőzés. Fel lehet zárkózni az elmúlt szezonból elmaradt meccsekkel. Emellett van néhány izgalmas dokumentumfilm is. Egyik kedvencem a szabadtéri tóhoki bajnokságról szóló egész estés dokumentumfilm. Az eseményről írtam is. A filmből megtudható, hogy miért jó minusz húsz fok körül órákon át a szabad ég alatt hokizni. 

DVD ajánlat

Nehéz dolga van annak aki színvonalasabb mozira vágyik, mint a Csapd le csimpánz! Ez egy majomról szól, aki hokizni kezd. Kicsivel jobb, mint a kosarazó vagy focizó kutyákról szóló filmek, de nem sokkal. Én papírtasakban vettem háromszázért. Annyit pont megért. A hazai kínálatban a Friss vér, a Kerge Kacsák sorozat és a Jégtörők található meg. A Jégtörőket szinte nem is értem, mert az tényleg egy nagyszerű világraszóló klasszikus. Ezeken a címeken kívül mást nehéz beszerezni. A DVD-hez kell egy régió kódtól megszabadított lejátszó. Torrenten ritkán találhatóak ezek a cuccok sajnos. Én most a CBC sokszoros díjnyertes dokumentumsorozatát fejeztem be, aminek a címe: Hockey - A people's history.  A sorozat a jégkorong szerepét vizsgálja a kanadai társadalom kialakulásában, fejlődésében. Nagyon érdekes a megközelítés és igényes a kidolgozás. Csupa korabeli ritka felvétel, de nagyon jók az újraforgatott fikciós betétek is. Így kell dokumentumfilmet csinálni mostanában. Ez az 1973-as Kanadai-Szovjetúnió sorozatról szól, és hangulatában eléggé emlékeztet arra, ahogyan Dave Bidini leírta a Steua és Csíkszereda mérkőzését.

  

Könyvek

Akit a magyar múlt érdekel az olvassa Török László Rekviem a hokiért című munkáját. Elég bosszantóan a 80-as évek hivataloskodó csinovnyik stílusában íródott. A rekviem itt egy segélykiáltás a minden erőforrás felett uralkodó pártelit felé, ezért kellett az ő nyelvükön írni. Éppen ez az, amitől nem időtálló a könyv. Török munkája és elkötelezettsége vitathatatlan, és a felbukkanó történetek sem rosszak. Itt most meg is lehet venni. Aki valami újabbat akar, az könnyen hozzáférhet a Magyar Hokisztori című könyvhöz. Itt is vitathatatlan a szerzők elkötelezettsége. Elég sok munkájuk van a könyvben, tele van jó képekkel, de a modorosság nálam agyonvágta az élvezetet. Sajnos, sem jó a könyv szerkesztése, és a nyelvezete nem üti meg azt a színvonalat, amit én elvárok egy magyar szövegtől. Kár, hogy nem volt szigorúbb a kiadó. Talán a most megjelent következő részben ezeket a hibákat sikerült "orvosolni"

Nyáron, a kedvenc jégkorong magazinom szerkesztésében készült vidám könyvet olvasom: A Hoki nyomában: 99 dolog, amit minden hokirajongónak ki kell pipálnia halála előtt. Szuper kis nyári olvasmány. Ideje elolvasni, mert elég időigényes végig is csinálni mind a 99 pontot. Aki rövid és inspiráló művet szeretne, ami ingyen van, annak ajánlom David Bidini kanadai rockzenész és író megindító Csíkszeredai élménybeszámolóját. 

Még két hétig csak a magyar érdekeltségű bajnokságokat kell követni. Addig belefér egy film vagy egy könyv.

 

8 komment

Címkék: könyv dvd offseason hokitörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://bodicsek.blog.hu/api/trackback/id/tr492043774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2010.10.10. 14:48:46

Köszönöm, hogy a könyveinkről írtál csak egy javítást kérnék: A Rekviem a hokiért című könyvet Török László a neves rádió riporter írta, aki egyébként a "Magyar hoki hangja".

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.10.10. 21:02:30

Nahát, klasszikus lettem, ez már a második hely, ahol hivatkoznak a Magyar Hokilegendák című könyvről írott ajánlomra... ;-)
De én hálátlan vagyok, és egyfelől kijavítalak, ugyanis az első könyv címe Magyar Hokisztori... ;-)
És - tudom éssel nem szokás mondatot kezdeni - mi a probléma a szerkesztéssel, illetve a nyelvezettel? (Ez most tényleg kérdés, mert engem annyira vitt a "téma", amikor olvastam, hogy nem tűnt fel ilyesmi...)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.10.11. 16:30:04

Köszönöm szépen a javításokat! Van egy Török András nevű ismerősöm, így írhattam el.
@Tejpalkó: örülök, hogy nem vetted a szívedre. Talán már írtam korábban is, hogy a szerkesztés és a stílus nálam lenullázza a remek képanyagot, a sok munkát amit beletettetek szerzőtársaddal. Inkább a drukker bosszankodása az amit éreztem a könyv kapcsán. Nagyon fontosnak tartom, hogy elkészült egy ilyen nagy lélegzetű összefoglaló munka a magyar jégkorong történetéről. Amit bánok, hogy szerintem csak nagyon elkötelezettek rágják át magukat a végeredményen. De lehet, hogy csak nagyon finnyás vagyok Jácintnak például már megejenésekor is tetszett.

@Jácint: kösz neked is a javítást. Nem veszem kekeckedésnek. És örülök, hogy Tejpalkó sem vette annak. A nyelven végig érződik egy olyan modorosság, ami szóban még elmegy, de írásban nehezen olvasható. Számtalan teljesen felesleges betoldott mellékmondat csupán közhelyes nyelvi fordulatokat ismétel. Néhány rész szinte tobzódik ezektől a színesnek szánt fordulatoktól. Ezek a fordulatok szinte kivétel nélkül egy rétegnyelvi közegből származnak. A szerzők tisztában vannak azzal, hogy formális szöveget írnak, de mivel sem ők, sem a téma nem merev, megpróbáltak kibújni ebből a hivatalosságból. Ez nem sikerül. Egy feltételezett formális szöveggel szembeni elváráshoz igazodnak, ami egy pár évtizeddel ezelőtti hivataloskodó, kényszeres szabatosságra törekvő beszédmódot idéz. Ebből a közegből kívánnak kitörni a kiszólásokkal, a fordulatokkal. Ezek a nyelvi távolítások szinte ugyanannyira részei ennek a hivataloskodó beszédmódnak, mint maga az alapkészlet. Ettől lesz az egész nyelvileg poros, néhol feleslegesen körülményes. Jót tett volna egy szigorú szerkesztő, aki teljesen más közegből érkezve, más szemmel olvassa a szöveget.
A szerkesztésben nekem nem tűnik következetesnek a keretes szövegek, az idézések rendszere. Lehetne ezt is sokat részletezni. Elég talán annyi, hogy a tényleges szerző (Tejpalkó) magát idézi. Ennek akkor lenne létjogosultsága, ha a főszöveg nagyon szigorúan leíró lenne, mindenféle véleménynyilvánítás nélkül. De a főszöveg is sokszor értékelő. A keretes kis sztorik megtörik a történetet. Sokszor ott is megszólalnak a kötet alapjául forrásként szolgáló személyek. Szóval nem tudni ki, miért és hol szólal meg.

Tejpalkó 2010.10.11. 17:32:17

@quitz: Köszönöm a javítást.
Én is úgy érzem, hogy egy szöveg szerkesztési kontroll a könyvben nagyon hiányzott és úgy érzem, hogy a Magyar Hokilegendák című könyvünkben ezt a feladatot munkatársaink megoldották.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.10.11. 19:46:14

@quitz: Török László könyvéről én is írtam (jacint.blog.hu/2010/01/08/rekviem_a_hokiert_1), kíváncsi vagyok, szerinted ez mennyire modoros... ;-)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.10.11. 20:06:13

@Tejpalkó: Mindenképpen elolvasom az új könyvet is.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2010.10.11. 20:09:20

@jacint70: Modorosságra külön blog van, nem szeretnék szakértő lenni. :) Hálát adok az égnek, hogy nem sokáig éltem akkor, amikor csak olyan nyelven lehetett nem szépirodalmi könyvet kiadni, amit a pártirodán is elfogadtak.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.10.11. 20:32:16

@quitz: Lehet, hogy ez itt off, de amiket olvasni szoktam a modorosblogon (nagyjából, ami címoldalra kerül), azok inkább sztereotípia-gyűjtemények...
süti beállítások módosítása